Unkari lumimyrskyn kourissa (”jatkuu…”)

18.1.2013. Yhä jatkuvasta lumisateesta on tullut uutisissa viikon kestoaihe, joka vie päivittäin 1/2 ja jopa 2/3 uutislähetyksen kestosta. Perjantaina sadetta on jatkunut jo viisi päivää, erityisesti Länsi- ja Luoteis-Unkari ovat saaneet enemmänkin kuin osanssa Alppien ja läntisiltä Karpaattien yli tulevasta lumesta. Samoin tietysti myös Kroatia, Slovenia ja Itävalta, jossa ei ole vuosisataan ollut näin pahoja lumimyrskyjä.

Pahimman lumimyräkän keskellä on ollut yön ja päivän mittaan Vasin lääni keskisessä Dunántúlissa. Kymmenet trieosuudet ovat olleet tilapäisesti tukossa sankan lumisateen ja pyryn seurauksena. ”Tiekarhut”, puskutraktorit ja suuret lumilingot kulkevat autosaattueen kärjessä, jotta saarroksiin joutuneisiin kyliin saadaan leipää ja esim. ambulanssi sairauskohtauksen saaneille. Sopronin rautatieasemalla jaetaan kuumaa teetä myöhässä olevia junia odottaville. Koulujen asuntolat luvataan pitää auki viikonloppuna, jotta ne koululaiset, jotka eivät pääse kotiinsa, voivat viettää tulevan viikonlopun turvallisesti, asuntolat avaavat ovensa myös sellaisille, jotka lumiesteiden takia eivät pääse jatkamaan matkaansa.

Sääkartoissa kaikki viisi Tonavan länsipuolista  lääniä on nostettu ylimpään hälytystasoon ja Tonavan itäpuolella on useita läänejä, joiden hälytystaso on astetta alempi, oranssi, narancs. Autoilijoita muistutetaan: akinek nem musszaj, ne üljön az autóba,älkää lähtekö liikkeelle autolla, ellei ole ihan pakko. Tielle lumikinoksiin juuttuneet autot ovat vaarallisia autoilijoille, jotka joutuvat tuntikausia odottamaan lumen keskellä auttajaa, ne kuormittavat pelastushenkilökuntaa ja hidastavat teiden aurausta. Monien matkanteko on pysähtynyt siihen, että kuorma- tai henkilöauto on luisunut jäisellä tiellä ojaan tai juuttunut kinokseen. Monet autoilijat keskeyttivätkin matkansa ja palasivat takaisin odottamaan sään paranemista. Hälytyskeskukset ovat ylikuormitettuja. Budapestin Ferenc Liszt-lentokentällä vain yksi kiitorata oli käytössä. Győr-Moson-Sopronin läänissä 16 tietä oli kulkukelvotonta, 37 tieosuutta oli päivän mittaan suljettu, kunnes ne saatiin auratuksi, yli 20 kylää oli tilapäisesti eristyksissä.

Näkyvyys oli vain muutamia kymmeniä metrejä, mikä osaltaan hidasti liikennettä ja erityisesti bussi- ja junaliikenne oli myöhässä. Slovenian ja Kroatian suuntaan kuorma-autot eivät pääse ylittämään rajaa ja henkilöautot pääsevät rajan yli vain, jos niillä on lumiketjut. Szombathelystä kerrotaan iltauutisten yhteydessä suorana, että pääkadutkin ovat autiona, sää kylmenee yötä kohden ja pyry alkaa uudelleen, bussit eivät liikennöi; kaupungista ei pääse pois ympärillä oleviin pienempiin astuskeskuksiin. Aamun säätä on vaikea arvailla.

Lumisateeseen palataan uudelleen perjantain uutisten lopussa. Illansuussa vielä 24 kylää oli saarroksissa. Liikenne oli lamassa tai monin paikoin pysähtynyt tyystin; pysäkeillä oli kymmeniä ihmisiä odottamassa bussia, joka – jos saapuu – on tuntikaupalla myöhässä . Pääteillä 17 osuutta on yhä kulkukelvottomia, Slovenian rajalla 500-600 kuorma autoa odottaa rajanylitystä. Jos aamuipäivällä oli jossain hetkittäin parempi sää, niin iltapäivän uusi sade saattaa estää jopa lasten paluun koulusta! – Yön mittaan odotetaan tuulen kuitenkin laantuvan.

Lauantain (19.1.2013) iltauutiset tarkentavat kuvaa, mutta olennaista muutosta säätilassa ei näytä olevan luvassa. Aamulla oli jälleen noin 30 kylää saarroksissa, jotkin jopa kolmatta vuorokautta, mutta illalla useimpiin yhteydet oli saatu kuntoon. Jos maa olikin lumen vankina,  a hó fogságában, tilannetta myös hyödynnettiin:hiihtokeskukset olivat täynnä, telt ház a síparkokon. Oli kyliä, joissa kaupat eivät avanneet oviaan , leipää vietiin traktoreilla, sillä voimakas tuuli kokosi ylipääsemättömiä kinoksia teille. 500 työkonetta oli puhdistamassa teitä. Eniten lunta oli saatu Győr-Moson-Sopronin ja Vasin lääneissä, joissa 70 tieosuutta oli suljettu ja Vasin  läänissä valtatie 86 oli muutettu tilapäisesti yksisuuntaiskesi. Autokolonnat etenivät ”saattueina”, joiden kärjessä oli puskutraktori ja poliisiauto  Balatonia ympäröivä tie oli osttain poikki: hóakadály miatt az út lezárva, lumiesteen takia tieyhteys on suljettu. Lauantai-iltapäivällä 19 kylää oli edelleenkin saarroksissa, puskutraktorien ansiosta illalla päästiin jo liikennöimään kaikkialle. Lauantaiaamuna lähes 70 tieosuutta oli suljettu. Győr-Moson-Sopronin, Komárom-Esztergomin ja Vasin lääneissä sekä Somogyn, Veszprémin ja Zalan lääneissä lumisateet olivat edelleenkin runsaimmat. Vasin läänissä 600 kuorma-autoa odotti yhä rajanylityslupaa Itävaltaan jaSloveniaan.

Onnettomuudet ovat lähinnä ojaanajoja ja peltikolareita, joissa on syntynyt luunmurtumia, viisi iäkästä ihmistä on kuollut yöpakkasissa, näistä neljä omassa kodissaan. Avustusjärjestöjen edustajat kiertelevät kaupungeissa, tapaavat asunnottomia kojuissaan ja jakavat heille elintarvikkeita. Seuraaviksi öiksi ennustetaan pakkasta ja lämpötila tulee laskemaan  -10 asteeseen.