Kanada ei myönnä turvapaikkaa Unkarin romaneille

Uutisten mukaan Miskolcissa julkaistiin 20.1. 2013 kadunvarsien valomainostauluissa Kanadan hallituksen maksama tiedote. Tiedotteessa muistutetaan, että Kanada on muuttanut aiempaa menettelyään turvapaikkahakemusten käsittelyssä. Unkari katsotaan turvalliseksi maaksi ja perusteettomat hakemukset pakolaisstatuksen saamiseksi kästellään nopeutetussa järjestyksessä., az alaptalan menedékkérelemmel érkezőket gyorsabban hazaküldik.

Miskolcin promestari Dr. Ákos Kriza luonnehti tiedotetta uhkaavaksi, hän oli jo edellis-viikolla aikaisemmin uutiskatsauksen mukaan pitänyt valittua menettelytapaa Kanadan Budapestin suurlähettiläälle lähettämässään kirjeessä epätarkoituksenmukaisena. Paikallisen romanien itsehallintoelimen puheenjohtajan mukaan asiassa selvästikin on tarvittu lisätietoa, mutta ei ehkä näin toteutettuna: Olisi ollut varmaankin myös muita mahdollisuuksia tiedottaa asiasta.

Keväällä kerrotiin uutisissa, että Kanadaan saapui lukuisia Unkarin romaneja, jotka anoivat poliittista turvapaikkaa ja ilmoittivat kotipaikakseen Miskolcin tai Borsod-Abaúj-Zemplénin läänin. Unkarin hallituksen tiedottaja András Giró-Szász toisti keskiviikkona uutisissa Kanadan hallituksen ja maahanmuuttoviranomaisten aiemmin julkistaman kannan, jonka mukaan Kanada piti Unkaria turvallisena maana. Unkarista saapuva henkilö ei tästä syystä tulisi saamaan poliittista turvapaikkaa. Näin Unkarin kansalaisten jättämistä hakemuksista (4400 vuonna 2011) 95 % johti hylkäävään päätökseen.

22.1.2013  uutisissa kerrottiin pormestari Krizan antamasta lausunnosta, jonka mukaan Miskolcin kaupunki oli ilmoittanut veroviranomaisille, että viisi Miskolcin aiemmin kotipaikakseen ilmoittanutta henkilöä, jotka olivat saaneet pakolaisstatuksen oleskeluluvan Kanadassa, oli ulkomailla asuessaan nostanut Miskolcin kaupungin sosiaalisin perustein myöntämiä avustuksia. Pormestarin ilmoituksen mukaan on ryhdytty toimenpiteisiin perusteettomasti myönnettyjen avustusten takaisinperimiseksi. Mikäli asianomaiset palaavat Miskolciin, heitä vastaan tulalan nostamaan oikeusjuttu.