Košice (unk. Kassa) Euroopan kulttuuripääkaupunki 2013

Vain vajaan 100 km:n päässä Miskolcista oleva Košice, unk. Kassa, joka ennen 1. maailmansotaa oli Abaúj -Tornan läänin pääkaupunki, vietti näyttävästi sunnuntaina 20. 1. Euroopan kulttuuripääkaupunkivuotensa avajaisjuhlaa. Kassan rinnalla toisena vuoden 2013 eurooppalaisena kulttuuripääkaupunkina on Ranska Marseille. Kulttuuripääkaupunkivuoden virallinen avajaisjuhla oli Košicen teatterissa, jossa olivsat läsnä myös Slovakian presidentti Ivan Gašparovič, pääministeri Robert Fico, kulttuuriministeri Marek Maďarič ja isäntänä kaupungin pormestari Richard Raši. Paikalla oli myös EU:n komission edustaja, Androulla Vassiliou, jonka vastuualueena on kasvatus, kulttuuri, monikielisyys ja nuoriso. Kaupunki on perustanut juhlavuottaan varten oman sivuston,  Košice ECOC 2013.

Unkarin kannalta merkittävää oli, että avajaispäivään oli yhdistetty unkarilaistaustaisen kirjailijan Sándor Márain patsaalla Košicessa järjestetty tilaisuus, jonka yhteydessä patsaan vierellä oleva aukio nimettiin kirjailijan mukaan. Monet juhlavuoden tapahtumat liittyvät nimenomaan Máraihin. Myös slovakit ovat ylpeitä kirjailijasta, joka nousi unkarinkielisellä tuotannollaan maailmanmaineeseen emigraatiovuosinaan Yhdysvalloissa 1900-luvun jälkipuoliskolla, eikä Márai koskaan luopunut taustastaan tai kulttuuristaan. Slovakian kulttuuriministerin käsityksen mukaan Márai pysyi loppuun saakka uskollisena kotimaalleen ja kotikaupoungilleen.  ”Košice tai Kassa on moni-ilmeinen, mikä johtuu siitä, että kaupungissa on aina asunut slovakkien ohella juutalaisia, rusiineja (tai ruteeneja) ja unkarilaisia; Ilman heitä Kassa ei olisi Kassa!”. Slovakian vuoden 2001 väestölaskennan mukaan 2,8 % Košicen väestöstä oli unkarilaisia, vuosisata sitten (Unkarin v. 1910 vöestölaskenta) 75,4 % oli unkarilaisia.

Kello 18 alkoi Košicen pääaukiolla avajaisten kunniaksi järjestetty kansalaisjuhla eurooppalaisine ja slovakialaisine tähtiesiintyjineen. Paikalla oli noin 40000 osanottajaa.

Itävalta-Unkarissa  yli 100 vuotta sitten eli vuonna 1910 suoritetun väestölaskennan mukaan yli 44000 asukkaan Kassasssa asui tuolloin:

 • 33350 unkarilaista
 • 6547 slovakkia
 • 3189 saksalaista
 • 210 ruteenia
 • 91 romanialaista
 • 28 kroaattia
 • 18 serbiä
 • 778 muuta

Uskontokunnan mukaan väestö jakautui tuolloin seuraavasti:

 • 27863 roomalaiskatolisia
 • 6723 juutalaisia
 • 3533 uniaatteja l. unieerattuja
 • 3591 reforemoituja
 • 2382 ev.-luterilaisia
 • 89 kreikalaiskatolisia
 • 20 unitaareja
 • 10 muita