Romanitaustaiset turvapaikanhakijat jälleen esillä

M1:n uutisissa 25.1. kerrottiin, että Kanadan viranomaiset ovat pyytäneet erästä kansainvälistä organisaatiota; International Organization for Migration, erityisen ohjelman avulla tukemaan taloudellisesti Kanadasta palautettujen romanien integroitumista unkarilaiseen yhteiskuntaan. – Organisaation kautta maksetaan niille, jotka vetävät pakolaisstatuksen saamista koskevan hakemuksensa takaisin ja jotka Kanadan viranomaiset ovat tähän ohjelmaan hyväksyneet, tukea paluumatkaan, asumiseen,  työnetsimiseen ja opetuseen.

Jobbik-puolue ilmoitti puheenvuorosaan pitävänsä ohjelmaa pahennusta herättävänä, felháborító, sillä Unkariin palaavat saavat tukea aktiviteetteihin, joista maassa asuvat Unkarin kansalaiset – miskolcilaisetkin – saavat maksaa kymmeniätuhansia forintteja. 

Uutisissa toistettiin Kanadan hallituksen kanta: Unkarista ei saavu Kanadaan pakolaisia ja jos joku hakee pakolaisstatusta, hänet (hyv in todennäköisesti) passitetaan takaisin lähtömaahan. Uutisissa lainattiin Kanadan maahanmuuttoministerin viime vuonna Kanadan unkarinkieliselle televisiolle antamaa lausuntoa, jonka mukaan Kanadaan ei tule Unkarista pakolaisia vaan sellaisia, jotka väittävät olevansa pakolaisia. Unkarilaisilta otettiin hastattelun mukaan vastaan enemmän turvapaikkahakemuksia kuin Iranista, Pohjois-Koreasta, Kuubasta tai Kiinasta saapuneilta. Myönteisen päätöksen turvapaikka-hakemukseensa saa hakija, joka pystyy osoittamaan, että häntä vainotaan tai syrjitään, mutta useimmiten osoittautuu, että tästä ei ole kysymys. – Vuonna 2011 unkarilaiset jättivät Kanadan maahanmuuttoviranomaisille 4400 turvapaikkahakemusta, näistä 40 % oli Miskolcista. – Uutisissa Miskolcin pormestari Ákos Kriza esitti jälleen vastalauseensa Kanadan viranomaisten käynnistämää kampanjaa kohtaan.