Holokaustin muistopäivä 27.1.

Uutisten pääaiheena oli kansallissosialistisen Saksan vainoissa 1933–1945 henkensä menettäneiden muistopäivä, nemzetközi holocaust emléknap, International Holocaust Memorial Day tai Internationa Holocaust Remembrance Day, joka useimpien maiden kalentereissa on 27. tammikuuta. Tuona päivänä vuonna 1945 Puna-armeijan joukot vapauttuvat Auschwitz-Birkenaun leirin. Unkarille pävästä tekee uutisten mukaan erityisen merkittävän se, että kansallissosialistien Saksan tai sen kanssa liittoutuneiden maiden organisoimissa kuolemanleireissä ja vainoissa joka 10. ja Auschwitz-Birkenaun leirissä joka 3. henkensä menettänyt oli Unkarin kansalainen.

Unkarin puolustusministeri Csaba Hende  puhui erään säätiön järjestämässä tilaisuudessa todeten, että enää ei saa tapahtua sellaista, että joku uskontonsa tai taustansa takia erotetaan yhteisöstään, että he menettävät omaisuutensa ja henkensä. Ei saa tapahtua sellaista, että jokin Euroopan maa tai Unkari ei kykene puolustamaan kansalaisiaan. Israelin Budapestin suurlähettiläs puolestaan kertoi puheessaan, että on tärkeää tietää tapahtuneista kauheuksista, että tapahtuneita rikoksia ei saa vähätellä tai käyttää polittisten tai muutoin omien päämäärien ajamiseen, ei kaupallisiin tarkoituksiin eikä leimata naurettavaksi. – Hódmezővásárhely oli järjestänyt lähinnä lehtileikkeistä (sekä julisteista ja lentolehtisistä) koostuvan muistonäyttelyn.

Pääministeri Orbán totesi hallituksensa nimissä antamassaan lausunnossa, että Unkarin hallitus painaa päänsä kunnioittaakseen holokaustin uhrien muistoa: Unkarin juutalaisten tragedia vuonna 1944–45 oli koko Unkarin tragedia. Unkarin hallituksen poliittinen ja moraalinen velvollisuus on johdonmukaisesti nousta vastustamaan 20. vuosisadan diktartuureja ja niiden toteuttamia kauhutekoja. Orbánin mukaan hallitus perusti (viikkoa aiemmin) vuoden 2014 muoistotoimikunnan organisoimaan 1944 toteutetun Unkarin juutalaisten joukkotuhon muistovuoden tapahtumia. Kansalaiset eivät vastaisuudessa saa joutua uskontonsa tai etnisen taustansa takia vahingollisen noyryytyksen kohteeksi. Hallitus ei voi hyväksyä sitä ja tuomitsee minkä tahansa vähemmistöryhmä leimaamisen ja antisemitismin kaikissa ilmenemismuodoissaan. Myös hallituspuolue KDNP ilmotti julkilausumassaan, että holokaustia on muistettava asianmukaisella arvokkuudella ja että yhdessä on noustava vastarintaan aina, kun uhrien muistoa loukataan. – MSZP ja DK puolestaan esittivät lausunnoissaan, että holokaust oli katastrofi, josta jokaisen uuden sukupolven on opittava läksynsä.
Budapestissa järjestettiin osana yhteistä katlosta ja juutalaista rkousviikkoa myös messu, jossa puhui Esztergomin arkkipiispa sekä Unkarin eläkkeelle siirtynyt päärabbi. Uutisissa lainattiin myös paavi Benediktus XVI:n Pietarinkirkon aukiolle kokoontuneille pitämää puhetta sekä EU:n ulkoministeri Ashtonin lausuntoa, lähetyksessä mainittiin myös muita ulkomailla järjestettyjä muistotilaisuuksia.