Gastronominen festivaali Miskolcissa

Kocsonyafesztivál (kocsonya, syltty aladobi, lihahyytelö, tytinä) järjestetään vuosittain helmikuun puolivälin tienoilla Miskolcissa. Tapahtumasta on muodostumassa aito kansanjuhla, karnevaali, farsang markkinoineen ja kulkueineen, jossa vain mielikuvitus on ollut rajana asun suunnittelussa. Nimi viittaa kulinaristisiin ja gastronomisiin löytöretkiin ja nautintoihin. Kocsonyaa eri variaatioissaan voi ostaa festivaaliviikonloppuna Széchenyin kadulle pystytetyistä myyntikojuista, mutta herkku on myös ravintoloiden ruokalistalla. Erään kocsonyalaadun pohjalla on sammakonreisi anekdootinomaisena muistona lihahyytelön valmistusperinteestä. Hienojakoinen keitetty liha oli keitinliemessään jätetty hyytymään, kun ruoan joukkoon olikin hypännyt sammakko, joka löytyi ilmeisestikin vasta kocsonyaa tarjoiltaessa. Tästä syystä sammakkoasuja näkee myös karnevaalikulkueessa ja pieniä vihreitä koriste- tai lelusammakoita on myytävänä festivaalin aikana.

Erilaiset maut ja kulinaristiset nautinnot ovat myös osa kulttuuria, muistutti uutisissa tapahtuman vetäjä Edit Rózsa. Viittaus kulttuurin ei ollut tuulesta temmattu, sillä viikonloppuun on sijoitettu monia kulttuuritapahtumia, kuten konsertteja, näyttelyitä, teatteri- ja elokuvaesityksiä.

Slovakialaisen naapurtikaupungin ja Euroopan vuoden 2013 toisen kulttuuripääkaupungin, Kassan pormestari Richard Rasi totesi avajaisten yhteydessä miskolcilaiselle kollegalleen Ákos Krizalle, että Miskolc oli ainakin alkavana vikonloppuna Euroopan ruokakulttuurin, gastronomian pääkaupunki ja osaltaan hänkin pyrki laajentamaan kulttuurin osuutta tuomalla naapurikaupungin panoksena mukaan kotikaupungistaan muistuttavan koristeellisen tuopin, Kassái Korsó sekä unkarilaissyntyisen, Kassaa kotikaupunkinaan pitäneen kirjailija Sándor Márain näytelmän. – Muita viikonlopun tapahtumaan kutsuttuja kaupunkeja olivat mm. Gönc ja Mezőkövesd.