”Pyry, pyry, pyry, hei!”

22.2. 2012 M1:n uutisissa varoitetaan, että talven viimeinen voimakas lumituisku olisi tulossa alkavana viikonloppuna. Uutisankkuri välitti meteorologien ennustuksen, jonka mukaan todennäköisesti koko maassa sataisi lunta lauantaina, erityisesti Länsi-Unkarin Dunántúlissa ja Pohjois-Unkarin vuoristoalueilla maa peittyisi valkoiseen vaippaansa. Nietokset saattaisivat kasvaa parikymmensenttisiksi. Alföldillä, Suurella tasangolla ja Itä-Unkarissa sade muuttuisi myöhemmin rännäksi ja vesisateeksi. – Runsaista lumisateista kerrotiin uutiskatsauksissa erityisesti tammikuun alkupuolella. Vaikka tuolloin yli viikon jatkuneet lumisateet olivat poikkeukselliset, lumisateet jatkuivat myöhemminkin – vaikka niistä ei tässä blogissa ole raportoitukaan – erityisesti Luoteis-Unkarissa, mutta myös muualla lännessä ja pohjoisen vuoristoalueilla. Keski-Euroopassa satava lumi on kosteamapaa ja hiutaleet suurempia kuin mihin olemme tottuneet täällä Pohjois-Euroopassa, mikä vaikuttaa erityisesti keliolosuhteisiin.

Budapestissa satoikin lunta koko perjantain (22.2.) ja uutiskautsauksessa näytettiin jälleen kuvia puskutraktoreista ja puskuterällä varustettuja kuorma-autoja työssään, suomalaisille tuttuja lumiauroja kuvissa ei oikeastaan näekään. Uutisissa näytetään kuvia myös ojaan suistuneista kuorma-autoista ja kolarista, jossa risteykseen vasemmalta tullut kuorma-auto on työntynyt bussin keulaan. Siis ”business as usual”: olkaa varovaisia, tiet ovat liukkaita ja sohjoisia, välttäkää turhaa autoilua.

Uutisissa näytetään jälleen myös kartta, jonka värit varoittavat lääneittäin, kuinka voimakas lumisade olisi tulossa ja millaisiin tieoloihin olisi varauduttava. Koko Länsi-Unkari sekä Pohjois-Unkarin Nográdin lääni on saanut keltaisen värin, eli alueella on voimassa keltainen, sárga eli elsőfokú riastás, 1. asteen varoitus, lisäksi Vas-, Zala-, Fejér– ja Esztergom-Komárom-läänit ovat saaneet 2. asteen varoitusvärin, oranssin, naranc, eli másodfokú riasztás. Korkeinta eli 3. asteen varoitusväriä, punaista, piros, harmadfokú eli legmagasabb riasztás, ei tämän lumisateen yhteydessä tarvita. Koko muussa maassa säätilanteen odotetaan jatkuvan ”normaalina” eli väri on vihreä, zöld. – (”Punaisella alueella” voisikin varautua julkisen liikenteen myöhästymisiin ja jopa totaaliseen katkeamiseen, juna- ja bussiliikenteen osittaiseen ”halvaantumiseen”, lumeen juuttuneisiin autojonoihin, peltikolareihin ja runsaan lumentulon takia tieosuuksien väliaikaiseen sulkemiseen ja siihen, että pienet asutuskeskukset jäisivät päiväksi tai pariksi osittain tai kokonaan eristyksiin.)