Mielenosoitus Budapestissa

Fideszin toimiston edustalla alkoi torstaina 7.3. mielenosoitus, joka vaati perustuslakia, demokratiaa ja oikeusvaltiota, alkotmányt, demokraciát, jogállamot. Taoahtuma sai runsaasti tilaa uutisissa. Kommenteissa, joita uutisissa esitettiin, kritisoitiin sitä, että mielenosoittajat eivät kuitenkaan kyenneet itse käyttäytymään vaatimustensa mukaisesti. Mielenosoittajat nostivat iskulauseissaan ja banderoleissaan esille useita viime aikoina yhteiskunnallisessa keskustelussa esillenousseita kysymyksiä koskien itse valtiosääntöä (perustuslaki ei ole leikinasia, alkotmány nem játék), korkeakoulujen rahoitusta ja autonomiaa, viranomaisten suhtautumista asunnottomiin sekä mm. samaa sukupuolta olevien parisudetta koskevia oikeudellisia kysymyksiä.

Mielenosoitusta puoltavat ja hallitusta ja Fidesz-puoluetta kannattavat lausumat levisivät nopeasti sosiaalisessa mediassa ja monet organisaatiot ja kansalaisjärjestöt ottivat kantaa tai liittyivät jompaankumpaan ”leiriin”, mikä uutisissa nostettiin myös esille. Fideszin edustajan käsityksen mukaan taustalla oli entisen pääministerin Gordon Bajnain suostumuksella käynnistynyt ”operaatio”: Szerveződik a Bajnai gárda, Bajnain kaarti järjerstäytyy! Mukana oli kyllä Bajnaita lähellä olevien kansalaisjärjestöjen edustajia, mutta Bajnain edustajien käsityksen mukaan kysymys oli spontaanista eikä ulkoa johdetusta mielenosoituksesta. Mielenosoitus aktualisoitui ilmeisestikin sen takia, että ensi viikolla parlamenttikäsittelyyn tulee 1.1.2012 voimaan tuleen uuden perustuslain 4. muutosesitys, jonka osalta myös Euroopan neuvosto on lähestynyt Unkaria ja saanut myös vastauksen. Mielenosoittajat eivät olleet halukkaita keskustelemaan esim. Fideszin tiedottajan kanssa, joka puolestaan katsoi, ettei hän voinut saada keskusteluyhteyttä kiihtyneen joukon edustajiin. Mielenosoittajat tunkeutuivat myös yksityisalueelle (puoluetoimisto sijaitsee aidalla ympäröidyssä Lendvay-kadun kiinteistössä)  ja aiheuttivat aineellisia vahinkoja.

Samanaikaisesti myös valmistautuminen vuoden 2014 vaaleihin on aktivoitunut, mikä ilmenee niin opposition kuin hallituspuolueiden (erit. Fidesz) lausunnoissa. Unkarin vuoden 2010 parlamenttivaaleihin osallistui yli 40 poliittista ryhmittymää ja puoluetta, mikä osoittaa, ettei puoluekenttä ole kovin vakaa. Tapauskohtaisesti opposition ”leiri” kokoaa hitaasti mutta varmasti kasvavan joukon allekirjoittajia kulloinkin käsiteltävän julkilausuman allekirjoittajiksi. Kuluneen viikon ajan keskustelun kohteena on ollut myös MSZP:n verkosta ladattavissa oleva kampanjafilmi, joka on ärsyttänyt Fideszin edustajia, jotka ovat leimanneet videon laatijat valehtelijoiksi. Video on nostattanut myös useita vastalauseita, joissa pahoitellaan kansakunnan merkkihenkilöiden ottamista päivänpolitiikan lyömäaseiksi ja joissa MSZP-puoluetta ja filmin tekijöitä epäilläään erityisesti tekijänoikeuslain rikkomisesta. Julkisuudessa vastalauseensa ovat esittäneet mm. Lajos Kossuthin sukulaiset, Béla Bartókin oikeudenomistajat, Ferenc Puskásin leski sekä Unkarin terrorisminvastainen keskus, Terrorelhárítási központ. – Kampanjafilmi tullaan MSZP:n ilmoituksen mukaan leikkaamaan uudelleen.