Unkarin turismi nousussa

Uutiset raportoivat 3.3. Unkarin tilastokeskuksen, Központi Statisztikai Hivatal, KSH, laatimasta tilastosta, jonka mukaan turismi kasvoi vuonna 2012. Turistien yöpymisten määrä oli viime vuonna yhteensä 11.300.000 kpl eli käytännössä 900.000 yöpymistä enemmän kuin vuonna 2011. Kasvua oli siis noin 9 % kun muualla Keski-Eroopassa kasvun arvioitiin olevan 4 prosenttiyksikköä.

Eräs syy turismin kasvuun on suorissa charter-lennoissa. Moskovasta aloitettiin huhtikuussa 2012 lennot Sármellékin lentokentälle lähelle Hévízin kylpyläkaupunkia. Viikottainen suora lento vajaan 20 km päähän kohteesta houkutteli kylpylävieraita, kun aikaisemmin oli varattava useita tunteja matkaan Budapestista Hévíziin. Kaikkiaan ”terveysturistien” yöpymiset Hévízissä ylittivät vuonna 2012 yhden miljoonan rajan, määrästä 15 % oli venäläisten turistien yöpymisiä. Kerran viikossa lennettävät charter-lennot Riikasta Sármellékiin alkavat toukokuussa 2013, mikä myös osaltaan tulee lisäämään Hévízin suosiota.

Samana päivänä raportoitiin toisena uutisena Unkarin ”matkamessuista”, joilla viikonlopun aikana kävi 50000 vierasta tutustumassa kotimaisiin kohteisiin sekä 29 ulkomaisen matkatoimiston tai vastaavan kohteisiin.