Yksipuoluevallan tunnusten käytön rajoittaminen

Lehtiuutisten mukaan maanantaina 22.4. parlamentti tule päättämään yhden puolueen harjoittaman yksinvallan, önkényuralom, tunnusten käyttämisestä.

Ennen varsinaista istuntoa on parlamentin kyselytunti, minkä jälkeen otettaisiin käsiteltäväksi hallituksen esitys (yhden poliittisen ryhmittymän harjoittaman) yksinvallan, önkényuralom,  tunnusten käyttämisestä. Perustuslakituomioistuin, alkotmánybíróság, Ab, kumosi helmikuussa rikoslain, büntető törvénykönyv, Btk, ne määräykset, jotka kielsivät yhden puolueen yksinvaltaa kuvaavien tunnusten käyttämisen. Perustuslakituomioistuin tulkitsi päätöksessään, että tunnusten käyttämisen sanktioiva kieltäminen rajoittaisi suhteettomasti mielipiteenvapautta.

Hallituksen uusi esitys kavensi rangaistavaa käyttäytymistä. Rangaistavaa on, jos joku yleisen rauhan häiritsemiseen tarkoitetulla tavalla käyttää tai asettaa esille – erityisesti itsevaltaisten järjestelmien uhrien ihmisarvoa tai heidän oikeutettua kunnioittamistaan loukatakseen – sopivalla tavalla hakaristin, horogkereszt, SS-joukkojen tunnuksen, SS-jelvény, nuoliristin, nyilaskereszt, sirpin ja vasaran, sarló-kalapács, tai viisisakaraisen punaisen tähden, ötágú vörös csillag.

Oikeusministeriön valmistelemaan lakimuutokseen tuli vain oppisition muutosesityksiä, joita lakiesityksen perusteluissa ei tueta. Tämän takia parlamentti maanantaina 22.4. päättänee rikoslain muutoksesta; silloin se voi tulla voimaan 30.4., jolloin aiermpi po. tunnusten käyttöä koskeva kielto päättyy.