Geresdlakissa opiskellaan suomea

Pienessä 800 asukkaan Geresdlakin kylässä opiskellaan suomea. Geresdlak sijaitsee Etelä-Unkarissa, Baranyan läänissä, Pécsin kaupungin ja Tonavan välissä. Kyläläisten suomenopiskeluun on syynsä. Viimeisen 11 vuoden aikana kaikkiaan 22 suomalaisperhettä, lähinnä eläkeläisiä, on hankkinut kylästä itselleen talon. Jos suomalaiset asunnonostajat ovat aviopareja, kyläläisistä lähestulkoon 5 % on kesäsesongin aikaan suomalaisia. Itse siassa enemmänkin, jos tilapäiset vierailijat otetaan huomioon, sillä M1:n uutisten mukaan kerran viikossa kylään saapuu suomalainen turistibussi ja suomalaisten määrään ounastellaan kasvavan lähiaikoina.

Ensimmäinen muuttaja oli Mauri Venska (Vänskä?) puolisoineen. Uutiset näyttivät Venskojen saunaa, jossa he rentoutuakseen – for relaxation, kuten talon isäntä sanoo – kuuntelevat viulisti Zoltán Mágan ja hänen yhtyeensä esittämää unkarilaista musiikkia. Useita suomalaisperheitä, sok finn ember lakik itt, asuu Venskan mukaan jo kylässä.

Suomen tunneille – intensiivijaksossa on viikottain kolmena päivänä kolme tuntia kieli-opintoja – osallistuu kylän lääkäri, háziorvos (oik. oma- tai perhelääkäri), sekä kylän itsehallinnosta, önkormányzat, vastaavia virkamiehiä pormestari Tibor Habjanécz mukaanluettuna sekä puolisen tuisinaa muita kyläläisiä. Pormestarin mukaan Geresdlakilla on kiinteät ja toimivat ystävyyssuhteet kolmen suomalaisen paikkakunnan, Kiihtelysvaaran, Raatevaaran (Rautavaara?) ja Uskalin (kylä Kiihtelysvaaran eteläosassa) kanssa. Suomen kielen opiskelun tarve kävi ilmeiseksi, kun paikkakunnalle muutti suomalaiseläkeläisiä, jotka eivät osanneet riittävästi muita kieliä, kuten esim. englantia tai saksaa. Asioiden hoitaminen, oli sitten kysymys viranomaisten kanssa asioimisesta tai jokapäiväisestä kanssakäymisestä, kävisi kurssilaisten mielestä vaivattomammin, ja ongelmien ratkaisu helpottuisi, kun unkarilainen osapuoli osaisi auttavasti suomenkielen sanastoa ja fraaseja.