Tonavan tulvatilanne 4.6.

Tulvasta kertovien uutisten painopiste siirtyy vähitellen 4. ja 5. kesäkuuta Tshekistä, Saksasta ja Itävallasta Unkariin, jos kohta Elben tulvat jatkuvat joen alajuoksulla. Tonavan vedenpinnan nousua seurataan systemaattisesti paikkakunnilla, jotka ovat joutuneet tulvaveden valtaan aikaisemminkin. Samalla kerrotaan varautumisesta tulvahuipun saapumiseen; videoleikkeet kertovat rantapenkereiden korottamisesta hiekkavalleilla ja hiekkasäkeillä. Tarkkaan kerrotaan , kuinka korkealle vesi arvioiden mukaan nousee seuraavina päivinä Unkarin ja Budapestin alueella, erityisesti Margit-saarella sekä Óbudan pohjoispuolella Római part-kadulla (Rómaifürdőn alueella) ja Csillaghegyn kaupunginosassa.

Maan luoteiset läänit, Győr-Moson-Sopron ja Esztergom-Komáromin sekä Pestin lääni, lisäksi Budapestin eräät alueet, on julistettu valmiustilaan 4. kesäkuuta klo 12, jotta alueet voisivat paremmin valmistautua Tonavan vedenpinnan nousuun. Uutisissa kerrottiin, että Unkarin alueelle saapuvat pian niin suunnattomat vesimassat, että ihmishenget ovat vaarassa. ”Siksi yhteistyön puutuessa myös ihmishenkien menettäminen on mahdollista. Mutta yhteistyön toimiessa voimme pelastaa jok’ikisen”, kertoi pääministeri.

Győrissä on varauduttu 5000 ihmisen evakuointiin ja tilapäismajoituksen tarjoamiseen. Győrújfalun asukkaita (1400 henkeä) neuvottiin jo evakuoimaan naiset ja lapset, miehiä tarvittaisiin sen sijaan korottamaan jokivarren penkereitä, sillä vaarana on, että Tonavan vedet alkavat virrata Tonavan sivujoen, Mosoni Dunan kautta, jolloin kylä joutuu veden valtaan. Saman joen varrella Szigetközissä monet perheet ovat vapaaehtoisesti jättäneet kotinsa, vaikka tulvahuippu on yhä Itävallan alueella.

Myös maan eteläisimmässä läänissä Baranyassa valmistaudutaan tulvaan läänin alavimmilla ranta-alueilla, Dunaszekcsőssä. Viranomaiset sopivat yhteistyöstä ja työnjaosta sekä sopivat hiekan kuljetuksesta ja säkkien täytöstä. Tähänastiset vallit suojaavat 9:ään metriin saakka, mutta vedenpinnan arviooidaan nousevan 9,65 metriin. Edellisen suuren tulvan aikana vuonna 2000 veden pinta nousi 9,38 metriin, 120-140 henkeä oli viisi päivää suojelemassa aluetta, 50000 hiekkasäkki käytettiin korottamaan penkereitä. Tuhansia ihmisiä onkin päivittäin työssä Tonavan rannoilla, joiden pituus Unkarin alueella on noin 1000 kilometriä.

Tulvan aiheuttama hälytysvalmius on nostettu Luoteis-Unkarissa jo ylimmälle eli kolmannelle tasolle, Győrin, Komáromin ja Esztergomin kaupunkien rantavalleja korotetaan vapaahtoisvoimin sekä viranomasten työnä. Tonavan pinnan uskotaan nousevan korkeammalle kuin koskaan aikaisemmin. Pääministerin mukaan evakuointisuunnitelmat ovat valmiina, mutta kaikki luottavat siihen, ettei niitä tarvisisi toteuttaa. Szigetközissä tosin vedenpinnan arvioidaan nousevan 0,5 metriä korkeammalle kuin mihin 2002 tulvan jälkeen rakennetuilla valleilla on varauduttu. – Esztergomissa evakuoitiin jo yksi hotelli, turistialukset eivät pääse enää Komáromista eteenpäin. Esztergomin Prímás sziget -saaren rantavalleja korotetaan koko ajan, mutta saaren asukkaiden uskotaan joutuvan jättämään asuntonsa.

Uutislähetyksessä 4.6. pääministeri Orbán toteaa: ”Tonavan varrella on alueita, joilla voi käydä niin, että niiden asukkaat on evakuoitava. Mahdollisesti jopa kokonaisia kyliä. Tätä varten on evakuointisuunnitelmat olemassa, mutta toivomme, että niitä ei tarvitse toteuttaa”.

Tulvahuipun arvioidaan saapuvan Komáromiin perjantaina. Neljässä asutuskeskuksessa, Győrújfalussa, Győrzámolyssa, Mecsérissä ja Dunaszentpálissa, varautuminen tulvaan jatkuu intensiivisenä. Tähän mennessä Győr–Moson-Sopronin läänissä on toistaiseksi evakuoitu vasta 21 henkeä

Vedenpinta nousee myös Tonavanmutkassa ja Szentendrei sziget -saaren rannoilla. Hiekkasäkkejä pinotaan rantavalleille erityisesti saaren pohjoispään Kisoroszissa. Keskiviikkona kylä on varmasti saarroksissa, mutta kyläläiset ovat varanneet elintarvikkeita, viikoksi, eräät joka 4-5 viikoksi.

Viranomaiset arvioivat, että valtatie 10 Budan puolella on suojattava alavimmalta osaltaan ja valtatie 2 Tonavan itärannalla tullaan sulkemaan keskiviikkona 5.6.; rantaa noudattavaa rautatien penkkaa joudutaan myös vahvistamaan hiekkasäkein.ja valtatie 2:n varrella ennen Vácia olevan Sződligetin parantolan 110 potilasta evakuoidaan. Szentendrei sziget -saarella oleva Tahitófalun vanhainkoti on jo tyhjennetty. Budapestin pohjoispuolisella Tonavan osuudella tyyöskentelee 500–700 väestönsuojelumiestä, katasztrófavédelmi dolgozó, osa näistä, kuten vapaaerhtoisistakin, on tullut muista lääneistäkin auttamaan.

Budan puolella Római part -rantakadulle johtavat kadut on suljettu, talojen ja ravintoiden pohjakerroksia yritetään suojata hiekkasäkein. Margit-saari on suljettu liikenteeltä ja tyhjennetty, myös saaren hotellien asukkaat tullaan evakuoimaan keskiviikon aikana. Pääministeri ja sisäministeri Pintér ovat tutustuneet alueen tilanteeseen tiistain aikana. Pääministeri on itse ajanut pikkubussia, jolla he liikkuivat. Autossa oli myös Väestönsuojelun ylijohtaja, Katasztrófavédelmi főigazgató, Bakondi György ja Budapestin ylipormestari Isván Tarlos. – Arvioiden mukaan tulva saavuttaa Budapestissa huippu-korkeutensa maanantaina 10. kesäkuuta, ja vedenpinta mahdollisesti ylittää tähänasti korkeimman koskaan mitatun tason eli 8,60 m. Vesi on tiistai-iltana nousemassa Margit-saaren rantavallin yli, enää kaksi askelmaa näkyvissä.

Alueella työskentelee tiistain tietojen mukaan 8000 sotilasta, 8000 katasztrófavédelmi dolgozó, 1400 hydrologiaan ja tulviin perehtynyttä ammattilaista ja 3800 poliisia.

Unkarin M1:n uutissivuilla ryhdytään 5.6. alkaen kertomaan tilanteen kehittymisestä ja ajantasaistamaan tulvauutisia kellonaikojen mukaan.