Maanantain tulvatilanne

Sunnuntai-illan (9.6.) erillisessä uutislähetyksessä ja maanantaiaamuna (10.6.) kerrotaan, että vedenpinta on alkanut laskea Komárom-Esztergomin läänin alueella, vesi alkaa laskea myös Budapestissa, mutta alajuoksulla, Budapestin eteläpuolella, vedenpinnan kotkeusennätykset rikkoutuvat toinen toisenssa jälkeen.

Maanantaina kello 14 ennätyskorkeus saavutettiin Szazhalombattan kaupungissa Budapestin eteläpuolella, tähänastinen ennätys on 891 cm. Tilanne on hallinnassa, penkereillä ei ole välitöntä sortumavaaraa, mutta mahdollinen sade pahentaisi tilannetta, arvioi pormestariviraston edustaja. Uutisissa on näytetty videoleike, jossa tulvapenkereitä korotetaan hiekkasäkeillä.

Maanantaina puolenpäivän jälkeen tuli lännestä M1 -moottoritietä vielä kokonainen 22 kuorma-auton saattue hiekkasäkkilasteineen kohti Budapestia. Autolla liikkuvia pyydettiin ottamaan huomioon vielä matkalla olevat saattueet.

Sisäministeri Pintér toivoi maanantaina parlamentissa käyttämässään puheenvuorossa, etteivät tulvasuluilla ja -penkereillä työskentelevät väsähtäisi eikä tarkkkaavaisuus herpaantuisi, ne fáradjanak, figyelmük ne csökkenjen, hänen mukaansa vain yhteistyö voi – tässä tilanteessa – johtaa menestykseen.

Maanantaina puolen päivän aikaan Szigetmonostorissa vesi alkoi vallata asutuskeskusta. Vahinko minimoitiin rakentamalla uusi valli edellisen taakse, mutta Horányn kylästä täytyi evakuoida tämän seurauksena kaikkiaan 162 asukasta, joiden talot jäivät veden valtaan.

Kukaan unkarilainen ei toistaiseksi ole hukkunut tulvivaan Tonavaan – kaksi itsemurhakandidaattiakin on saatu pelastetuksi, kertovat viranomaiset. Tarpeetonta työtä sen sijaan aiheuttavat pääkaupungin alueella useat perättömiksi osoittautuvat ilmoitukset veteen hypänneistä uimareista. Pelastusyksikkö on paikalla parissa minuutissa, mutta tällaiset ilmoitukset vievät aikaa ja hidastavat todelliseen hätään joutuneiden pelastustoimia.

Csepelin saarella sijaitsevassa Szigetszentmiklosin kaupungin alava Lakihegyin alue joutui vedenpinnan noustessa vaaraan; 20 taloa ei kyetty suojaamaan. Vedenpinnan nousi lakkasi kuitenkin sunnuntaina ennen puolta yötä, huippukorkeus jatkui aamukolmeen, minkä jälkeen vedenpinta on alkanut laskea.

Komáromissa vedenpinta saavutti huippukorkeutensa lauantaina; sunnuntaina 9.6. János Selyen sairaala (Selye János Korháza) ei ole enää suoranaisessa vaarassa eikä evakuointitarvetta enää ole. Erään Budapestissa toimivan sairaalan tekniset tilat kastuivat, mutta tilanne on hallinnassa. Erääseen Győrissä toimivaan sairaalaan puolestaan evakuoitiin kotihoidossa olleita potilaita, joiden tila on vakaa.

Bátán pikkukaupungissa, jonne tulvahuippu saapuu 12.6. keskiviikkona, 300 miestä tekee töitä suojavallin korottamiseksi. Dunaföldvárissa, Dunaúvárosin eteläpuolella, vedenpinta oli maanantaina 707 cm:n korkeudella eli 4 cm korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin. Paksissa, Kalocsan pohjoispuolella, puolestaan vedenpinta oli (maanantaina klo 11) 872 cm:n korkeudella eli tähänastisessa ennätyskorkeudessa. Molemmissa kaupungeissa penkereiden rakentaminen on päättynyt, mutta niiden kestavyyttä seurataan koko ajan.

Yläjuoksulla , Budapestin pohjoispuolella, Mosoni-Dunan varrella olevan Győrújfalun ja vielä pohjoisemman Szigetközin alueen – osin veden valtaan joutuneiden – kylien suojavallien korotustyöt ovat myös päättyneet, kun vedenpinta on alkanut laskea. Győrújfalun osalta vedenpinna laskua seurataan tarkkaan; asukkaat voivat muuttaa takaisin, kun se on turvallista.

Hallitus julistaa 12 alajuoksun hallintoaluetta, járás (oik. kihlakunta) tulvahälytystilaan, veszélyhelyzet. Pestin läänissä tällaisia alueita ovat Szigetszentmiklósin, Ráckeven ja Érdin hallintoalueet, Fejérin läänissä puolestaan Mártonvasárin ja Dunaújvárosin hallintoalueet. Bács-Kiskunin läänissä Kunszentmiklósin Kalocsan ja Bajan hallintyoalueet sekä Tolnan läänissä Paksin Szekszárdin hallintoalueet; ja eteläisimmässä Baranyan läänissä Mohácsin hallintoalue. Sisäministeriön päätös on voimassa 15 vrk, hälytystilan pidentäminen on mahdollista parlamentin päätöksellä. – Maanantaina kello 11 sisäministeri esittää parlamentille, että hallitus saisi valtuudet tulvan aiheuttaman hätätilan pidentämiseen enintään 19. heinäkuuta saakka.

Maanantaina klo 11 jälkeen ilmoitettiin, että Margit-sillan Budanpuoleinen alikulku avataan jälleen ja HÉV liikennöi – vuorokauden tauon jälkeen – kummallakin raiteellaan Margit-sillan pysäkilta Szentlélek -aukiolle Óbudaan, eli uhanalaisena ollut rataosuus on jälleen käytössä eteläistä pääteasemaa (Batthyány tér) lukuunottamatta. Budapestin Liikennekeskuksen, BKK, mukaan monet linja-autovuorot liikennöivät kuitenkin normaalia aikataulua hitaammin. – Unkarin polkupyoräklubi, Magyar Kerékpárosklub, neuvookin, että polkupyörällä liikkuen on helppo välttää suljettujen katusouuksien ja joukkoliikenteen rajoitusten aiheuttamia liikennetukoksia!

Hyviä uutisia tulee lisää: Tonavan vedenpinta alenee kiihtyvällä tahdillaKomáromin ja Esztergomin välisellä osuudella, veden uhkaamissa kylissä seurataan tilannetta ja pumpuilla tyhjennetään vallien lävitse tai ylitse päässyttä vettä takaisin Tonavaan.

Sunnuntai-iltana vielä 18 henkeä jouduttiin tulvan uhkaamien yhteyksien takia evakuoimaan Szentendrei sziget -saaren Tahitófalusta. Kunnan pormestarin mukaan Tahitófalu on kokenut monia tulvia, mutta koskaan aikaisemmin sen ei ole tarvinnut kokea näin uhkaavaa tulvaa.

Tähän mennessä mm. uutislähetysten alareunassa nähtävissä ollut avustustili (kännykkänumero 1357 tai pankkisiirtonumero 11711711-2222222) on tuottanut 100 miljoonaa forinttia. Summa luovutetaan neljälle avustusjärjestölle edelleeen tulvan uhreille jaettavaksi. Lisäavustuksia otetaan vastaan, sillä tarve tulee olemaan suuri tilanteen palattua jälleen normaaliksi.

Tonavan alajuoksulla olevan Romanian pääministeri Viktor Ponta on pyytänyt sisäministeri Radu Stroeta tiedustelemaan unkarilaiselta kollegaltaan, millaista apua Unkari mahdollisesti tarvitsisi.