Tulvahuippu Budapestissa

M1:n tulvatiedotus on kehittynyt viikon aikana. Torstaina rydyttiin näyttämään karttoja, joissa Tonavanvarren paikkakuntien nimen yhteydessä kerrottiin numeroin, kuinka monta senttiä vedenpinta vielä oli aikkaisempien tulvien aikana mitatusta ennätyskorkeudesta. Punainen nuoli ylöspäin numeron vierellä osoitti, että vedenpinta vielä nousi. Jos taas nuoli oli vihreä ja osoitti alaspäin se, kertoi, että hiuppukorkeus oli ohitettu ja vedenpinta laskenut numeroiden osoittaman senttimetrimäärän, lisäksi etumerkki kertoi, oliko vesi yhä nousemassa (+) vai jo laskemassa (-) tulvahuipustaan. Lauantaina paikkakuntien nimet ja vedenkorkeutta osoittavat tiedot ”rullasivat” omassa valikossaan näytön vasemmassa alanurkassa. – Po. näytön mukaan sunnuntai-iltapäivällä 9.6. vedenkorkeudet olivat seuraavat: Nagybajcs -83; Komárom -23; Esztergom -6; Budapest +29 ja pääkaupungin eteläpuolinen Adony +20; tulvahuippu oli siis ohittanut jo Esztergominkin.

Maanantaiaamuna kerrotaan, että edellisiltaan mennessä 1500 ihmistä oli evakuoitu, 3000 on ilman söhköä ja 5000 ilman vettä. Margit-sillan Budanpuoleinen pää on suljettu. Sunnuntaina klo 20 tapahtuneen pääkaupungin tulvahuipun saavuttamisen jälkeen vedenpinta on alkanut vihdoin laskea. Vedenpinta on pudonnut illan 891 cm:stä aamuun mennessä kuitenkin vain 2 cm! Vedenpinta laskee edelleenkin hitaasti: ylipormestari Tarlós on todennut, että vedenpinta tulee pysymään korkealla keskiviikkoon eli siihen asti on korotettujen tulvapenkereiden kestettävä. Sunnuntai-iltana 9.6. suljettiin Margit-sillan Budanpuoleinen sillanpää, jossa on mm. Budapestin ja Szentendren välisen kevyen raideliikenteen, HÉVin asema. Radan pääteasema Batthyányin aukiolla oli suljettu jo aikaisemmin ja metroaseman oviaukkoihin ja seinamille oli ryhdytty pinoamaan hiekkasäkkejä. Aukion laidalla Parlamenttitaloa vastapäätä on metrin korkuinen betonista rakennettu tulvamuuri, jota jouduttiin sunnuntain aikana tukemaan hiekkasäkeillä, kun vettä alkoi tihkua aukiolle. Pohjoisempana Bemin rantakadulla, Bem rakpart, (oik. purkauslaituri) betonimuuria jouduttiin tukemaan ja korottamaan vielä sunnuntaina viime hetkillä. Kansalaiset seurasivat huolestuneina veden pinnan nousua, kunnes alue suljettiin. Vettä tulvi kadulle noin 10 cm ja ihmiset kahlasivat nilkkoihin ulottuvassa vedessä ja suojasivat talojen oviaukkoja ja matalalla olevia (kellareiden) ikkuna-aukkoja. Monet pelkäsivät, että Tonavan vesi pääsisi kaupungin viemärijärjestelmään, jolloin likaviemärit tyhjentyivät kellareihin, kuten tapahtui 2002. Bem rakpartin varrella on Unkarissa toimivan hyväntekeväisyysjärjestön, Maltan ritarikunnan, Maltai szereretszolgálat, omistama rakennus, jonka asukkaat jouduttiin evakuoimaan. Tehokkailla pumpuilla yritetään pumpata kaduille valuva vesi takasin Tonavaan.

Rómaifürdőn kaupunginosassa, tulvan kannalta eräällä Budapestin kriittisimmällä paikalla Római part -kadun lähellä pääministeri Orbán antoi maanantai aamuna ennen klo 8:n uutislähetystä tulvatilannetta koskevan lausunnon, jota uutisissa siteerattiin, paikalla oli myös ylipormestari István Tarlós ja puolustusministeri Csaba Hende. Ensimmäisen puheenvuoron saa Tarlós, joka suhtautuu tilanteeseen luottavaisesti. Hän kertoo, että pääkaupungin alueella tulvahuippu 891 cm saavutettiin edellisiltana klo 20, tällä korkeudella vesi pysyi seuraavat kuusi tuntia ja aamuun mennessä vedenpinta oli laskenut jo kaksi senttiä. Missään pääkaupungin alueella ei ole tapahtunut sellaista vuotoa, jota ei olisi nopeasti saatu hallintaan, mitään katastrofia ei ole kehkeytynyt. Krfiittisin tilanne on ollut Margit-sillan Budanpuoleisessa sillanpäässä ja Batthyányn aukiolla sekä näiden välisellä alueella, jossa on Budai alsó rakpart (Budan alempi rantatie) ja Budan katuverkkoon jo kuuluva Bem rakpart. Tällä osuudella ei ole tapahtunut pahempai vuotoja, vaikka se on ollut kaksi vuorokautta kriittisimpiä kohtia. Margit-saaren itärannalla tulvapenger murtui, mutta sekin saatiin pian hallintaan. Tarlósin mukaan kansalaisten pitäisi keskittyä seruraavina päivinä erityisesti liikenteeseen. Budapestiin tulevia pyydetään välttämään yksityisautojen käyttöä ja kaupunkilaisillekin suositellaan painavasti julkisten liikennevälineiden käyttöä. Ylipormestari kertoi myös sinänsä varsin vähäisistä liikennerajoituksista ja bussilinjojen muutoksista tai moottotiteiden (M1 ja M7) vapaana olevien kaistojen määrien rajoituksista. Hän muistutti, että kaikista liikennerajoituksista, julkisen liikenteen vuorojen tai reittien muutoksista tiedotetaan ajantasaisesti kaupungin ja BKK:n (Budapesti Közlekedési Központ) sivuilla.

Pääministetri Orbán totesi puolestaan, että suojautumisessa tulvaa vastaan oli saavutettu eräs käännepiste, kun pääkaupungin alueella vedenpinta on alkanut laskea. Hänen mukaansa tähän asti tiedotusvälineet olivat kertoneet tilanteen kehittymisestä yläjuoksulla, Budapestin pohjoispuolella. Nyt painopiste siirtyisi alajuoksulle, pääkaupungin etelkäpuolelle, missä tarvittaisiin vielä suuria ponnistuksia, sillä sielläkin tulevat ylittymään tähänastisten tulvien korkeusennätykset. Pääministeri pyysi kansalaisten tukea vielä alajuoksun kohteiden suojeluun, siellä tarvittaisiin samanlaisia ponnistuksia ”kuin olemme voineet kokea edellisinä päivinä yläjuoksulla”. – Pääministeri kiitti lisäksi kansalaisia siitä, että kansalaisten moraalinen selkäranka oli kestänyt tähän asti: kauhutarinoiden, rémhírek, levittäjät oli saatu aisoihin ja vain yksi (omaisuus)rikos oli tähän asti tapahtunut tulva-alueella, onneksi asianosaiset oli myös saatu heti kiinni.

Edelleenpääministerin mukaan Mosoni-Dunan saartama Győrújfalu saatiin pelastettua, asukkaat voisivat ilmeisestikin tiistaista lähtien palata koteihinsa. Pilismarót juuri Tonavanmutkan, Dunakanyár, yläpuolella oli vastoin arvioita saatu pelastetuksi, kuten myös Tonavanmutkan alueella olevat Nagymaros ja Dunabogdány. Erityisen runsasta kiitosta pääministeri jakoi terrorinvastaisen keskuksen yksiköiden miehistölle, Terrorelháritási Központ, TEK-esek, joka pelasti Szentendrei sziget -saarella olevan Szigetmonostorin lomakeskuksen tulvan alta: fantasztikus munkát végeztek. Pääkaupungin alueella oli seuraavina päivinä seurattava tilanteen kehittymistä erityisesti Római part -kadun rantaosuudella, Margit-saarella ja Margit-sillalla. – Edellisenä päivänä, sunnuntaina, oli aamulla suojelutöissä ollut 9103 henkeä ja illalla vielä 6000 henkeä. Seuraavaksi lisävoimia tarvittaisiin Tonavan alajuoksulla, pääkaupungin eteläpuolella.

Seuraavaksi pääministeri siirtyi tarkastelemaan alajuoksun asutuskeskusten suohjelua: kun aiemmin työtä oli tehty 48:ssa kohteessa, nousisi suojeltavien kohteiden määrä nyt 86:een. Hänen käsityksensä mukaan oli erityisesti seurattava tilanteen kehittymistä – ja käytettävä erityisesti reserviläisiä – mm. seuraavilla paikkakunnilla: Dunaföldvár, Kisapostag, Báta ja Baja, jotka olisivatkin eteläisimmät suojelukohteet ennen kuin tulva siirtyisi Serbian alueelle.