Vasemmisto-opposition yhdentyminen vaikeaa

Vasemmisto-opposition järjestätyminen vaaleja varten on hidas prosessi ja M1:n uutisten kestoaihe. MSZP ja Együtt PM Szövetség -rymittymä sopivat torstaina 29. elokuuta yhteistyöstä ja vaalipiirijaosta enemmistövaalin osalta, ts. kumpi osapuoli asettaisi ehdokkaan kuhunkin 106:sta vaalipiiristä. – Együtt PM Szövetség on nimitys, joka kattaa jo lokakuussa 2012 muotoutuneen vasemmistolaisen oppositioryhmittymän, jonka aiempi slogan tai nimi oli Együtt 2014, numero viittaa vaalivuoteen, johon tulisi valmistautua yhdessä ja yhdistyneenä, együtt. Kun LMP hajosi vuodenvaihteessa, puolueen vasemmistoyhteistyötä kannattava siipi perusti uuden puolueen nimellä PM, Párbeszéd Magyarországért, Vuoropuhelua Unkarin puolesta. Együtt PM Szövetség -ryhmän johtohahmo on entinen, vuoden 2010 vaaleja edeltänyt  pääministeri Gordon Bajnai. Erityisesti Fidesin näkökulmasta hän on kiistanalainen hahmo sekä liiketoimiensa että hallituksensa politiikan takia. Fidesz on kritisoinut erityisesti Bajnain hallituksen politiikkaa, kansalaiset ovat mielenosoituksissaan väittäneet Bajnain osallistuneen aktiivisesti, operatiivisena toimijana, ns. Hajdú-Bét-konkurssiin, jossa sadat Koillis-Unkarin siipikarjankasvattajat joutuivat vararikkoon. Kritisoidessaan oppositiota Fidesz viljelee kielikuvaa bukott baloldal, (vuoden 2010 vaaleissa) tappion kärsinyt vasemmisto.

Entisen pääministerin Ferenc Gyurcsányn johtama Demokraattinen koalitio -puolue (DK) on toistuvasti esittänyt neuvottelujen käynnistämistä erityisesti MSZP:lle vasemmiston yhteisen ja laajapohjaisen, átfogó, oppositiorintaman luomiseksi vaaleja varten. Keskustelujen hitaan käynnistymisen takia Gyurcsány on jopa hiukan kulmikkaaseen tapaansa ilmoittanut, että ellei yhteistyö onnistu, hänen puolueensa on valmis asettamaan oman ehdokkaansa jokaiseen vaalipiiriin. Perjantaina 30.8. hän totesi ironisesti, miten hyvä kahden vasemmistoryhmittymän saavuttama neuvottelutulos oli: todella hyvä, hiukan tyhjää parempi, gyerekek , hogy ez milyen jó, ez csudák jó, egy picivel jobb mint semmi!

Maanantaina 2.9. Gyurcsány kuitenkin tapasi Mesterházyn MSZP:n puoluetoimistossa. Keskustelua ei referoitu, mutta Gyurcsány totesi, että he olivat saaneet tietoonsa MSZP:n ja Együtt-PM:n sopimuksen sisällön. Uutisille kerrottiin, että Gyurcsány oli luovuttanut MSZP:n puheenjohtajalle 9-kohtaisen ehdotuksen vaaliyhteistyön organisoinnista. Gyurcsány ilmoitti olevansa avoin yhteistyölle, saman tarjouksen hän oli tehnyt useita kertoja aikaisemminkin, mutta Mesterházy oli torjunut tarjouksen toteamalla, että ensiksi oli vietävä loppuun keskustelut Bajnain kanssa. Nyt Gyurcsány ilmoitti, että hänen tavoitteensa oli laaja-alainen yhteistyö, että ovet olisivat auki vaaleihin saakka, választásokig nyitva hagyjuk az ajtót!

MSZP käsitteli parlamenttiryhmän kokouksessaan keskiviikkona 4.9. vaaliyhteistyötä. Lopputulos oli, että antamassaan julkilausumassa MSZP:n johto totesi, että ehdotuksessa oli useita kohtia, joita MSZP ei periaatteellisista syistä, elvi okok miatt, voinut hyväksyä, lisäksi siinä oli kolme kohtaa, jotka olisivat edellyttäneet aikaisemman Bajnain ja Mesterházyn välisen sopimuksen avaamista. Demokraattnen koalitio ilmoitti omassa lehdistötiedotteessaan, ettei se edellytä eikä vaadi aiemman sopimuksen avaamista, eikä heidän 9-kohtainen esityksensä sitä edellyttänyt. DK:n mukaan tapahtunut merkitsi kuitenkin MSZP:n ja DK:n näkemysten lähestyneen toisiaan. – On ilmeistä, että lähentymisen esteenä erityisesti Együtt-PM:n näkökulmasta on myös Gyurcsányn henkilö.