Vakavia oheisvaurioita urheilussa

Ria, Ria, Hungaria! – Näin husivat unkarilaiset jalkapallofanit itsevarmasti ja äänekkäästi lähtiessään Bukarestin asemalta kohti jalkapallostadionia. Unkarin ja Romanian välinen (UEFA) jalkapallon MM-kisojen D-lohkon karsintaottelu pelattiin Bukarestissa 6.9. Ottelu herätti ”suuria tunteita” jo etukäteen jalkapalloentusiasteissa.

Bukarestin kansallisstadionilla oli varattu unkarilaisille jalkapallofaneille 1800 paikkaa ja oma portti stadionille. Matsiin valmistautuvia unkarilaisia kuljettava juna saapui Bukarestiin iltapäivällä. Unkarilaisia vastassa oli useita satoja mellakkavarusteissa olevia poliiseja ja järjestyksenvalvojia, joiden tarkoituksena oli estää toisaalta unkarilaisten aiheuttamat järjestyshäiriöt, toisaalta unkarilaisten ja romanialaisten jalkapallofanien keskinäinen konfrontaatio. Unkarilaiset nuoret miehet vaelsivat iskulauseita huudellen, Unkarin lippuja ja kaulaliinoja heiluttaen kohti stadionia. Unkarilaisille tuli matkan aikana erimielisyyksiä järjestystä ylläpitävien poliisien kanssa ja muutamia unkarilaisia vietiin käsirysyn jälkeen sairaalaan, josta he ensiavun jälkeen pääsivät kuitenkin pois. Poliiseilla oli varustautunut sekä pampuilla että kyynelkaasulla, joita myös käytettiin.

Ottelun jälkeen aiempi uho oli hiukan laantunut, videdoleikkeissä jotkut paheksuivat myös toveriensa kaytostä. Unkarilaiset poistuivat stadionilta suhteellisen rauhallisesti. Heidät kuljetettiin yhteydenottojen välttämiseksi linja-autoilla stadionilta rautatieasemalle, josta heidän junansa Unkariin lähti iltayöstä. Kaikkiaan 60 jalkapallofania otettiin iltapäivän ja illan aikana säilöön, 16 sai vuoden porttikiellon Romanian stadioneille ja 19 sai sakkoja. Romanian poliisin mukaan kaikki unkarilaiset poistuivat Bukarestista ”hyvässä järjestyksessä”. Romanian pääministeri Viktor Ponta kiittikin poliisia esimerkillisestä toiminnasta järjestyksen ylläpidossa.

Täysin ilman vaurioita ei kuitenkaan selvitty, sillä romanialaiset jalkapallofanit olivat olutpulloin ja kivin vaurioittaneet vaunuja ulkoapäin ja unkarilaiset sisältä. Seuraavana päivänä, so. sunnuntaina 8.9.,  uutisissa kerrottiinkin (ja esitettiin myös videoleike), miten kotiinpalvaavat unkarilaiset olivat vandalisoineet useita vaunuosastoja ja rikkoneet tai tärvelleet kalustusta. MÁV:n edustaja ilmoitti, että vaurioista lähetettäisiin lasku toisaalta Romanian valtiolle ja toisaalta sille yritykselle, joka oli oli varannut junan unkarilaisten penkkiurheilijoiden, drukker, käyttöön.

Koripallojoukkue auto-onnettomuudessa. Paljon surullisempi uutinen oli győriläisen naisten koripallojoukkueen kohtaloksi koitunut auto-onnettomuus, jossa joukkueen valmentaja ja urheiluseuran puheenjohtaja ja aiempi kakkosvalmentaja saivat surmansa. Győrin joukkue oli lähtenyt ottelumatkalle Soproniin, kun heitä kuljettanut linja-auto joutui valtatiellä 85 Kapuvárin ja Vittnyédin välillä onnettomuuteen. Vastaantulevalla kaistalla ollut Lada, jota ohjasi yli 60-viotias mies, ylitti ”toistaiseksi tuntemattomasta syystä” kaistarajan ja välttääkseen täydellisen nokkakolarin, bussin kuljettaja väisti oikealle, linja-auto joutui tien piennaralueelle ja kaatui lopulta kyljelleen. Lada romuttui täysin etuosastaan. Bussi eteni kyljellään muutamia kymmeniä metrejä ja pysähtyi tien penkan ylitettyään pellon reunaan. Toinen uhreista menehtyi välittömästi ja toinen todettiin sairaalassa kuolleeksi. Kaikkiaan 14 bussin matkustajaa sai vammoja, heistä kahdeksan vammat olivat vakavia. Loukkaantuneet kuljetettiin Győrin, Szombathelyn ja Sopronin sairaaloihin.

Sekä Győrissä että Sopronissa muistettiin menehtyneitä urheilijoita. Suunniteltu ottelu peruuntui ja Győrissä sadat kävivät sytyttämässä kynttilän koripalloseuran kotihallin pääovelle ja Győrin pormestari esitti julkisen surunvalittelunsa esimerkillisten urheilijoiden poismenon johdosta.