Vasemmiston jakolinjat vaaleissa

Kulunut viikko (vko 37) näyttää uutisten mukaan ratkaisseen vasemmistoyhteistyön ensi vuoden vaalien osalta. Yhteistyössä vaaleihin ryhtyvät valmistautumaan MSZP ja Együtt-PM. Tämän koalition ulkopuolelle jäivät sosialidemokraatit ja liberaalit, joilla ei tällä hetkelläole edustajia parlamentissa sekä Demokraattinen Koaliitio, DK, joka 2011 erosi MSZP:stä. Erityisesti parlamentin ulkopuolella olevien pienpuolueiden edustajat sosiaalidemokraatti Andor Schmuck ja liberaaleja edustava Gábor Fodor olivat ilmeisen pettyneitä tapahtuneesta ja katsoivat, että nimenomaan MSZP:n ja Együtt-PM:n kahdenvälinen sopimus oli estänyt heidän pääsynsä vasemmisto-opposition yhteiseen koaliitioon.

MSZP:lle oli lopulta selvästikin mahdotonta sopia yhteistyöstä Demokraattisen Koaliition eli sellaisen fraktion kanssa, jonka jäsenet olivat marssineet ulos emopuolueesta. Parlamenttiryhmän hajoaminen oli MSZP:lle ja parlamentin vasemmistolle vakava isku, joka vaikutti myös siihen, miten DK:n yhteistyötarjouksiin suhtauduttiin. Seurauksena oli, että MSZP:n kanssa saavutettu neuvottelutulos oli DK:lle epäedullinen. DK olisi voinut mm. asettaa enemmistövaalia varten ehdokkaan kahdeksaan sellaiseen vaalipiiriin,jossa vasemmiston edustajalla ei olisi mitään realistisia mahdollisuuksia. Myöskään listavaalin ehdokasasettelua koskeva tarjous ei houkutellut DK:n johtoa. Vielä maanantaina 9.9. Gyurcsány elätteli yhä jonkinlaisia sovun mahdollisuuksia, mutta ne kuivuivat kokoon torstaihin mennessä. MSZP:n johtoon kuuluvat henkilöt olivat eräissä painavissa puheenvuoroissa selvästi todenneet, keiden DK:n nykyisten parlamewnttiedustajien nimiä he eivät halunneet nähdä yhteisillä listoilla. Tällaisia olivat Csaba Molnár, László Varjú ja Ágnes Vadai sekä lisäksi puolueen puheenjohtaja Gyurcsány. Gyurcsány oli MSZP:n mielestä henkilö, joka jakoi vahvasti mielipiteitä, lisäksi DK-puolueen vahvat edustajat ovat toistuvasti aiheuttaneet paikallistason puoluetyössä konflikteja MSZP:n kanssa. Gyurcsány joutui toteamaan, että hänen puolueensa lähtee tarvittaessa vaaleihin yksin, mitä mahdollisuutta hän oli väläytellyt useaan kertaan aikaisemminkin. – Kun ratkaisu oli tehty uutisissa levisi varsin myrkyllisiäkin sosialistien kommentteja DK:sta: joka oli kuin henkilö, joka jättää aviopuolisonsa, sitten vuosikausia sylkee hänen päälleen ja lopulta ilmoittaa kuitenkin tulevansa tämän luokse illalliselle. Toisen kommentin mukaan opposition vaalitavoitteekseen asettama aikakauden vaihtuminen tai vaihtaminen, korszakváltás, oli tapahtunut jo silloin, kun DK erosi MSZP:stä! Liberaalien puheenjohtaja Fodor arvioi myös MSZP:n ja Együtt-PM:n sopimusta, hänen nmukaansa sopimuksessa ei ollut kysymys mistään yhteistyöstä, sillä ryhmittymät ovat kilpailijoita keskenään, eikä niillä ollut edesyhteistä pääministeriehdokasta. – Fidesz oli tiedonannossaan tyytyväinen siihen, että poliittinen vastustaja ei kyennyt yhdistämään rivejään.

Vasemmiston keskinäistä tilitystä. Kun vaaliyhteistyötä koskeva peruskuvio oli ratkennut, oli osapuolten pakko katsoa, miten syntyneestä tilanteesta päästäisiin eteenpäin. Tapahtunut oli tosiasia, mutta sen ei pitänyt tuhota kaikkia siltoja vasemmistoryhmien välillä. M1:n uutisten raportoimat viikonlopun – 7. ja 8. syyskuuta – poliittiset tapahtumat viittasivat myös tähän suuntaan. Demokraattisella Koaliitiolla oli lauantaina suurkokouksensa, nagyülés, Szabadság-sillan korvassa Fővám térillä eli nykyisen Corvinus -yliopiston vierellä. Uutisiin oli leikattu sekä sunnuntaina että maanantaina osa Gyurcsányn kannattajilleen pitämästä puheesta, joka kohdetta yksilöimättä sisälsi varsin terävää menneen viikon tapahtumien kritiikkiä. Gyurcsány totesi yleisön suosionosoitusten säestämänä: En usko puheitaan tankkaavia poliitikoita, en usko heidän puolueitaan, en usko lauseitaan papereistaan lukevia, sillä he eivät kykene antamaan ihmisille (sitä) uskoa, jota (nyt tarvitaan). Nem hiszek a makogó politikusoknak, nem hiszek a pártjuknak, nem hiszek a szövegeiket papírból felolvasóknak, mert ök nem tudnak hitet adni az embereknek. Hänen mukaansa maa tarvitsi intohumoisia poliitikoita, szenvedélyes politikusok,sillä vain sellaiset kykenivät samaan ihmiset liikkeelle ja antamaan ihmisille takaisin heidän uskonsa (tulevaisuuteen). Värikkääseen tapaansa entinen pääministeri myös kehotti niitä, jotka suhtautuivat vasemmiston yhteistyöhön epäilevän penseästi tai viileästi, istumaan lämmetäkseen hellalle. Aki kételkedik, az langyos, az üljön le a gázsütőre.

HVG.hu -verkkolehden mukaan Gyurcsány arvioi myös entisiä puoluetovereitaan. Bajnaita hän piti innostavana poliitikkona, joka kuitenkin oli pikemminkin teknokraatti ja vain osittain hallitsi poliittisessa mittelössä tarvittaan arsenaalin. Mesterházy puolestaan oli poliittisten manööverien mestari, eikä hän ole sattumalta vahvistamassa asemiaan puolueessaan, mutta yleisissä poliittisissa kysymyksissä hänen saavutuksensa eivät ole vakuuttavia.

Tiedotusvälineet yrittivät selvittää vielä maanntainakin (16.9.), kenelle Gyurcsány oli tarkoittanut sanansa, mutta häntä ei tavoitettu eikä kumpikaan taho – ei MSZP eikä Együtt-PM -vaaliyhteistyöorganisaatio – uskonut viestin olevan heille tarkoitettu. Együtt-PM -ryhmän puheenjohtajistoon kuuluva, társelnök, Péter Kónya oli blogissaan sitä mieltä, että Gyurcsány oli vasemmiston yhteistyön asemesta valinnut keskinäisen kilpailun, mutta muutti parin tunnin kuluttua viestinsä sovinnollisemmaksi kertoen olevansa valmis ojentamaan veljellisesti oikean kätensä jokaiselle demokraatille. Péter Juhász, toinen puheenjohtajiston jäsen ei myöskään uskonut viestin olevan Bajnaille tarkoitettu ja pyysi tiedustelemaan asiaa Gyurcsánylta itseltään.