Vaalivilppi – választási botrány!

Etelä-Unkarissa sijaitsevan Bajan täytevaaleissa ei tapahtunut yllätystä, kun Fideszin ehdokas voitti. Yllätys sensijaan oli vaalin jälkeen uutisportaali hvg.hu:ssa 17.10. julkaistu video, jossa Bajan äänestäjille luvattiin rahaa ja polttopuita, mikäli he äänestäisivät toivotulla tavalla. Itt a bizonyiték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján, Tässä todiste (vaali)vilpistä: Bajassa äänestettiin [Fideszin ehdokasta], kun [äänestäjille] luvattiin rahaa ja polttopuita, otsikoi uutisportaali asian. Video oli uutisportaalin edustajan mukaan salaa kuvattu ja siksi heikkolaatuinen, mutta videolle oli selvästikin kuvattu tilanne, jossa ulkopuolinen henkilö tulee pöytäseurueen luo kertoen haluavansa ostaa heidän äänensä.

Uutistoimitukset haistoivat heti verta ja videon alkuperää ryhdyttiin selvittämään innolla. Lähdesuojaansa vedoten hvg.hu ei aluksi suostunut paljastamaan, mistä se oli videon saanut tai kuka oli videon luovuttanut. Uutisportaalin edustaja vain totesi, ettei heillä julkistaessaan haltuunsa saamansa videon ollut syytä epäillä sen alkuperää tai autenttisuutta.

Fidesz kielsi olleensa millään tavalla mukana väitetyssä vaalivilpissä. KDNP puolestaan katsoi, että videolla näkyvät äänestäjät olivat romanitaustaisia ja videota, joka asetti romanit äänestäjinä kyseenalaiseen valoon, voitiin pitää kiihotuksena kansanryhmää vastaan, mikä oli lainvastaista.

Asiassa käynnistettiin välittömästi poliisitutkinta. Poliisi järjesti pian videon julkistamisen jälkeen tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että video oli kuvattu kännykkäkameralla ja videolta tunnistettujen henkilöiden kuulustelut oli aloitettu. Samalla selvisi, että video oli nauhoitettu vasta täytevaalien jälkeen eikä ennen vaaleja, eli kuvattu tapahtuma oli lavastettu. Videdon tavoite oli kuitenkin selvä: tarkoitus oli mustamaalata Fidesz ja sen politiikkansa teossa käyttämät keinot.

Tutkivat journalistit saivat pian selville videon nauhoittajan ja ”käsikirjoittajan”, jota pian haastateltiin uutis- ja ajankohtaislähetyksissä. Hän oli Demokraattisen Koaliition bajalainen jäsen Gusztav Kőrös, joka sai välittömästi lähtöpassit puolueestaan. Kőrös tuli julki-suuteen kertoen haastatteluissa, että videon piti olla vain MSZP:n suljetun piirin käyttöön tarkoitettu esimerkki siitä, miten vaalivilppi voidaan tehdä. Hän tosin kerttoi myös aavistaneensa, että video tultaisiin julkistamaan ja hän katui varsin värikkäin sanakääntein tekoaan. Kőrös myös uskoi, että MSZP:n puoluejohto tiesi videon laadinnasta. Hän oli tehnyt videon ystävänsä tai tuttavansa aloitteesta; tuttava sattui olemaan Székesfehér-varissa asuva Attila Károlyi, joka oli myös MSZP:n urheiluorganisaation Fejérin läänin johtaja. Kőrösin käsityksen mukaan Károlyi yhdessä MSZP:n urheiluorganisaation puheenjohtajan, György Királyn kanssa vei videotallenteen MSZP:n puoluetoimistoon Jókai-kadulle.

M1:n uutisissa arvioitiin useana päivänä, ketkä puoluejohdosta olivat puoluetoimistossa olleet tekemisissä videon kanssa ja asianosaisiksi uskottuina esille nostettiin useita puoluejohtoon kuuluvia.

MSZP, joka aiemmin oli mainostanut itseään parhaiten organisoituneena (legszervezettebb) oppositiopuolueena, epäonnistui tiedotustoiminnassaan täysin. Puolueen tiedottaja ja parlamenttiedustaja Zsolt Török  kielsi päiväkausia systemaattisesti MSZP:n osuuden videon laadintaan kuten myös sen, että Károlyi olisi MSZP:n urheiluorganisaation jäsen. Törökin kieltäviä lausuntoja siteerattiin ja toistettiin päivästä toiseen, kunnes puolueen parlamenttiryhmän tiedottajan tai lehdistöpäällikön tehtävään palkattu Balázs Déri yllättäen ilmoitti 30.10. sanoutuvansa irti tehtävistään sekä tunnusti luovuttaneensa 17.10. videon hvg.hu:n päätoimittajalle Gábor Gavralle, joka oli erään toverinsa kanssa käynyt noutamassa videon MSZP:n puoluetoimistosta. – Sittemmin myös Gavra on saanut eron päätoimittajan tehtävästään. – Déri, oli myös mukana ainakin yhdessä sellaisessa tiedotustilaisuudessa, jossa Török kiisti MSZP:n yhteydet videoon ja sen luovuttamiseen hvg.hu:lle, mutta ei sanonut sanaakaan. Déri myös väitti, että kukaan muu puoluetoimistossa ei tiennyt hänen toimistaan. Myös Törökin asema kävi tukalaksi ja puoluelähteiden mukaan hänkin on esittänyt puoluejohdolle tiedottajan tehtävien hoitamista koskevan eroanomuksensa. Eräs puoluejohtoon kuuluva totesi haastattelussa, että nyt oltiin tuleviin parlamenttivaaleihin liittyvässä sodassa ja totesi puoluejohtoa tarkoittaen, että nyt käytävässä taistelussa puolue oli menettänyt eräitä upseereita, néhány tiszt. Toinen MSZP:n parlamenttiedustaja totesi, että puoluetoimistossa vallitsi dramaattinen tunnelma, drámai hangulat. Puolueen johtaja on toistaiseksi kyetty pitämään erillään tapahtuneesta, mutta uutiskatsauksista välittyy ajatus, että videon tilaaminen tuskin oli jonkin puolue-virkailijan oma-aloitteisuuden tulos. MSZP:n puheenjohtaja Mesterházy ei ole toistaiseksi (6.11. mennessä) suostunut antamaan asiassa lausuntoa.

Pienemmät vasemmisto-oppositioryhmät, kuten liberaalit, käyvät keskustelupalstoillaan väittelyä siitä, oliko lainkaan järkevää pyrkiä –väenväkisin joskin ilman tulosta – vaaliyhteis-työhön ”tällaisen” puolueen kuin MSZP:n kanssa. – Hallituspuolueet taas vaativat sekä MSZP:ltä että DK:lta selitystä. Fideszin edustaja totesi, että videosta on tulossa puheenjohtaja Mesterházylle samanlainen riippakivi kuin konsanaan  puheenjohtaja Gyurcsányn aikanaan (17.9. 2006) Balatonőszödissä pitämästä puheesta.