Inflaatio ja nuorisotyöttömyys

EU-johtajat käsittelivät viime tapaamisessaan Brysselissä nuoristotyöttömyyttä. Pääministeri Orbán referoi tapaamista jälkikäteen todeten, että kukin maa esitteli kokouksessa omia toimenpiteitään. Hänen mukaansa kokouksessa ei tullut esille sellaisia raytkaisuja, joita Unkari ei olisi jo kokeillut tai ottanut käyttöön. Unkarillahan on oma työpaikkojen suojelun toimenpideohjelma ja lisäksi ohjelma, jolla nuorille taataan ensimmäinen työpaikka.

Uutisten ”kohokohta” marraskuun puolivälissä oli lokakuun lopussa vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna ennätysmäisen alhainen eli alle 1 %:n inflaatio, rekordalacsony az infláció. Analyytikotkin ovat uutisten mukaan hämmästyneitä: näin alhainen inflaatio ei ole ollut 39:een vuoteen! Vuoden alussa inflaatio oli vielä 3,7 %, mutta kesäkuussa se oli enää 1,8 % ja syyskuussa 1,4 %.

Analyytikot muistuttavat alhaisen inflaation vaikutuksista: ennekaikkea reaaliansiot nousevat eli kansalaisille ja perheille jää enemmän rahaa kulutukseen (palkat ja eläkkeet ovat kohonneet edesvuoteen verratuna noin 5 %), mikä lisää myös teollisuuden ja elinkeinoelämän investointeja ja näin välillisesti työllisyyttä. Eräiden peruselintarvikkeiden kuten sokerin ja vehnäjauhojen hinta on alentunut edellisvuodesta noin 10 %, samoin hiukan myös polttoaine ja teitysti kotitalouksien energiakulujen alentuminen (eli energiahintojen sääntely, rezsicsökkentés) on vaikuttanut suotuisasti. Alhainen inflaatio vaikuttaa myönteisesti nykyiseen kehitykseen. Marraskuun alku ei ollut ensimmäinen kerta, kun uutiset raportoivat alhaisesta inflaatiosta, vastaavia uutisia kerrottiin loppukeväästä ja syyskuussa.

Piempi hallituspuolue KDNP totesi lausunnossaan,että kansalaisialla on noin 4 % enemmän rahaa käytettäväksi kulutukseen kuin vuosi sitten. Tämä osoittaa, että hallitus on talouispolitiikassaan oikealla tiellä, jó úton jár. Päähallituspuolue Fidesz puolestaan muistuttaa, että fotintista on tullut arvonsa säilyttävä, értéktartó, maksuväline, sillä palkat ja eläkkeet säilyttävät ostovoimansa. Voidaan jälleen sanoa, että realipalkat ja reaalieläkkeet nousevat.

Toinen uutisten päivänpoliittinen aihe oli marraskuun toisena viikonloppuna oli Brysselin nuoristyöttömyyttä käsitellyt huipputapaaminen, jota pääministeri luonnehti huolestuttavaksi, aggasztó. Unkari on hänen mukaansa valmis soveltamaan kaikkia EU-maissa tunnettuja keinoja oman nuoristyöttömuutensä vähentämiseksi. Muissa EU-maissa saavutetut tulokset ovat kuitenkin toistaiseksi osoittautuneet vaatimattomiksi, ja monet maat ovat soveltaneet samoja toimia, joita Unkarikin on jo käyttänyt. Uutistoimittaja kertoo videoleikkeessä, että Ranskassa on kolme miljoonaa työtöntä ja alle 25-vuotiaista joka neljäs on työtön. Espanjassa puolestaan on viisi miljoonaa työtöntä eli eniten Kreikan jälkeen. Euroopan ”polttava ongelma” on kuitenkin nimenomaan kuusimiljoonainen nuorisotyöttömyys. 24 jäsenmaan edustajien keskustelussa ilmeni, että mm. Ranska ja Saksa suosittavat nuorison työllistämisohjelmia korkean työttömyyden maille. Pääministerin mielestä esille ei tullut sellaista, jota halltus ei jo olisi kokeillut tai tehnyt, próbált volna ki vagy nem tett volna meg. – Mi minden hangszeren játszunk otthon, eli kokeilemme kaikkia keinoja kotona, kuvasi pääminsiteri tilannetta.

Ilahduttavaa uutisankkurin käsityksen mukaan on, että EU:n v uoden 2014 budjetissa on 6 mrd:n euron eli 1800 mrd:n forintin määräraha nuoristyöttömyyden purkamiseen. Unkari saa tästä osansa, mutta uutisten mukaan maalla on myös omia työkaluja käytössään

  • toimenpideohjelma työpaikkojen säilyttämiseksi, munkahelyvédelmi akcióterv
  • ensimmäisen työpaikan takuuohjelma, első munkahely garancia program, toi työtä 2012 7000-8000 nuorelle ja tänä vuonna saavutetaan sama tulos
  • Uuden Széchenyi-ohjelman nuorille yrittäjille tarjoama tuki
  • harjoittelijoille luotu tukiohjelma auttaa myös työllistymään

Uutisten mukaan 200000 nuoren työllistymistä on auttanut työnantajille myönnetyt sosiaali- ja eläkemaksujen helpotukset, járulékkedvesmény. Uutisten mukaan Unkarissa on havaittavissa luottamusta herättäviämerkkejä siitä, että maan nuoristotyöttömyys vähenee, kun se muualla näyttää kasvavan. Tilastotkin osoittavat uutisten mukaan, että yhä useampi työuransa alussa oleva nuori kyetään työllistämään, mutta hallitus on toteuttanut viimeisten kolmen vuoden aikana myös useita tukitoimia.

Uutisten haastattelemien analyytikkojen mukaan ammattiin pätevöittävä ja tarkoituksnemukainen koulutus on paras nuorten työllistymisen tae. Tämän takia oppilaitosten ja yritysten läheinen yhteistyö on tärkeää. – Uutiset esittää myös taulukon nuorten koulutuksen ja työttömyyden välisestä yhteydestä:

  • peruskoulutuksen saaneista työttömiä on 20 %
  • keskiasteen koulutuksen sdaaneista 10 %
  • korkeakoulutuksen saaneista 5 %

Hallitus on uutisten mukaan käyttänytkolmen vuoden aikana yli 1000 mrd. forinttia uusien työpaikkojen luomiseen ja olemassaolevien työpaikkojen säilyttämiseen.