1000 uutta työpaikkaa Miskolciin!

Japanilaisen autoteollisuuden komponentteja ja varaosia valmistavan Takata-konsernin pääjohtaja Stefan Stocker ja pääministeri Viktor Orbán ilmoittivat 15.11. Budapestissa merkittävästä investoinnista. Takata tulee rakentamaan autojen ilmatyynyjä valmistavan tehtaan Miskolciin ja uusi tehdas tulee työllistämään arvioiden mukaan tuhat työntekijää. Uuden tuotantolaitoksen rakentaminen merkitsee 20,5 mrd:n forintin (68,3 milj. euron) investointia.

Takata ilmoitti, että investointi kohdentui Unkariin siksi, että alueelta on saatavissa koulutettua työvoimaa. Lisäksi konserni laskee hyötyvänsä yhteistystä Miskolcin yliopistoin kanssa. Takatalle, uusi tehdas tulee toimimaan nimellä Takata Safety Systems Hungary Kft., on varattu Miskolcin eteläiseltä teollisuusalueelta 25 ha:n alue.

Pääministeri Orbán totesi tiedotustilaisuudessa, että Takatan investointi on suurin investointi uuden teollisuuslaitoksen perustamiseen sen jälkeen kun saksalainen Daimler AG perusti 2011 Mercedes-Benz -autojen kokoonpanotehtaan Kecskemétiin. Orbánin mukaan japanilaisinvestointi on erityisen tervetullut (korkeasta työttömyydestään tunnetun) Miskolcin alueen tulevalle kehitykselle.

Unkarista on kehittynyt itäiseen Keski-Eurooppaan merkittävä autoteollisuuskeskus, jossa valmistetaan mm. Opelin eri malleja Szentgotthárdissa, Audia Győrissä ja Suzukia Esztergomissa. Lisäksi kokoonpanotehtaat edellyttävät tehokasta klusteria eli alihankkijoiden verkostoa, joka tuottaa autoteollisuuden tarvitsemia komponentteja ja varaosia.