Vasemmisto-opposition vaaliyhteistyö uusiin puihin?

Joulukuussa opposition vaalivalmistelut olivat seisovassa vedessä. Tiedotusvälineille ja hallituspuolueille varsinainen herkkupala oli vasemmiston sisäinen eripura. Demokraattinen koaliitio -puolueen (DK) puheenjohtaja Ferenc Gyurcsány teki toistuvia avauksia – tai pikemminkin esitti vaatimuksia – päästäkseen mukaan Együtt-PM:n ja MSZP:n löysään vaalikoaliitioon, joka oli alkusyksystä sulkenut riviensä ulkopuolelle useita pieniryhmiä tai puolueita, jotka 2010 vaaleissa eivät olleet kyenneet ylittämään vaalikynnystä ja olivat jääneet parlamentin ulkopuolelle. DK:n tavoitteet kävivät selväksi vasemmiston yhteisessä tilaisuudessa 23. lokakuuta, jolloin Gyurcsány aggressiiviseen tapaansa toi julki puolueensa pyrkimykset.

Együtt-PM:n ja MSZP:n liittoutuma ei ole kuitenkaan saanut mielipidemittauksissa tuulta siipiensä alle, ryhmän kellokkaille, lähinnä Gordon Bajnaille (Együtt-PM) ja Attila Mesterházylle (MSZP) kävi ilmeisestikin selväksi, että vaaliyhteistyön pohjaa tulisi laajentaa. Uutta avausta ilmeisesti vaikeutti se, että Demokraattinen Koaliitio puolueena oli toivotettu tervetulleeksi yhteistyöhön, mutta puolueen puheenjohtaja Gyurcsánya ei.

Vasta loppiaisen jälkeen alkoi tapahtua, eli juhlapyhien aikana tilannetta oli arvioitu uudelleen. Keskiviikkona 8.1. Bajnai ja Mesterházy ilmoittivat, että aiemmin jo moneen kertaan päättyneiksi ilmoitetut keskustelut Demokraattisen koalition ja puolueen puheenjohtajan Ferenc Gyurcsányn kanssa käynnistyisivät uudelleen. Tämän ilmoituksen seurauksena aiemmin jo tehtyjä päätöksiä jouduttaisiin tarkistamaan, eräs merkittävimmistä oli yhteisten ehdokaiden asettaminen enemmistövaalia varten. Kun aikaisemmin 106 vaalipiirin osalta olisi voitu sopia ehdokkaiden asettamisesta MSZP:n ja Együtt-PM:n kesken, muuttuisi ehdokasasettelu, kun mukaan tulisi kolmas osapuoli. Esimerkiksi M1:n uutisissa arvioitiin, että sekä Együtt-PM että DK saisivat kumpikin asettaa sehdokkaansa 20 vaalipiiriin ja MSZP 66 vaalipiiriin. Moni, mm. LMP:stä eronnut Párbeszéd Magyarországért -puolueen keskeinen hahmo Gergely Karácsony joutui julkisuudessa ja uutisissa tarkistamaan poliittisen tarkoituksenmukaisuuden nimissä aikaisempia lausuntojaan, koska muutoin tärkein tavoite, vaalivoiton saavuttaminen vaarantuisi. Eräs näkyvimmistä Bajnain tukijoista, Péter Juhász, joka kuuluu Karácsonyin tavoin Együtt-PM:n johtajistoon, ilmoitti kuitenkin, ettei hän eikä hänen johtamansa ryhmittymä Milla, Millióan a Szabad Sajtóért (Miljoona Vapaan Lehdistön Puolustajaa) ei voisi olla mukana yhteistyö-organisaatiossa, jossa olisi myös Gyurcsány. Juhászille myös Gyurcsány edusti sitä vuoden 1989 jälkeen syntynyttä ”vanhaa valtaa”, jota hän vastusti.

Bajnain ja Mesterházyn ilmoitukseen liittyi myös uusi henkilökysymys: Bajnai oli ollut mm. Juhászille sopiva pääministerikandidaatti. Vaaliorganisaatio ei ollut kuitenkaan nimennyt pääministeriehdokastaan. Nyt Bajnai ilmoitti, ettei hän ole enää pyrkimässä yhteistyöorganisaation pääministeriehdokkaaksi. Tämä käynnisti kannunvalannan myös tulevasta pääministeristä ja mm. M1:n uutisissa haastateltiin joitakin talouselämän asiantuntijoita, jotka kuitenkin kielsivät, että heidän halukkuuttaan olisi tiedusteltu.

Itse asiassa maanantaihin 13.1. mennessä varmuudella tiedettiin vain, että kolmen ryhmittymän johtajien väliset keskustelut jatkuivat. Ainoa johtopäätös keskustelujen avaamisesta näytti toistaiseksi olevan, että Gyurcsány oli nousemassa avainasemaan. Mewszterházy kirjoitti vikkonlopun blogissaan myönteisesti DK:n poliitikoista, mutta totesi myös, että ”tarvittiin vielä muutama päivä” ennenkuin voitiin kertoa jotakin keskustelujen tuloksista.

Hallituspuolueet pitivät tapahtunutta farssina: ”Ez egy bohózat”, totesi Fideszin puheen-johtajistoon kuuluva Lajos Kósa. Hänen mukaansa oppositioryhmittymät ja niiden johtajat ovat edelleenkin kaukana toisistaan, sillä tähän asti on kyetty ilmoittamaan vain, mistä ohjelmakohdista ei vallitse yksimielisyyttä. Osoitus eripurasta oli hänen mukaansa myös se, että oppositio ei ole kyennyt toistaiseksi myöskään nimeämään yhteistä pääministeriehdokasta.