Mielenosoitukset jatkuvat myös Kárpátaljassa

Unkarin Television DunaWorld -kanava, mutta myös M1 kertoo lähetyksissään päivittäin Ukrainan tilanteesta. Kievin tapahtumien ohella raportoidaan liikehdinnästä lähialueella, rajantakaisessa Kárpátaljassa, ukr. Zakarpatsk oblast,  ja erityisesti hallintoalueen l. oblastin pääkaupungissa Ungvárissa,  Uzhhorod.

Tiistain (28. tammikuuta) tapahtumista raportoitaessa, kerrotaan, että hallintoalueen (vastaisi lähinnä Unkarin ja Suomen lääniä) ylimääräiseen edustajakokoukseen, jossa on myös alueen unkarilaisten edustus, oli otettu mukaan opposition ja mielenosoittajien edustajia niin, että noin 170 kiokouksen osanottajasta puolet oli opposition edustajia. Kokouksessa oli tehty aloite kansanneuvoston, népi tanács, perustamisesta ja aloite oli hyväksytty 3/5:n enemmistöllä. Tieto päätöksestä sai hallintorakennuksen eteen kokoontuneen väkijoukon osoittamaan suosiotaan. Hallintorakennuksen suojana oli kuitenkin moninkertainen mellakkapoliisien rivisto. Mielenosoittajat käyttäytyivät rauhallisesti, olennaista oli pysyä lämpimänä, kun seurattiin tapahtumien kulkua ja eri ryhmien edustajien puheenvuoroja.

Kárpátaljan läänin maaherra, kormányzó, Oleksandr Ledida kertoi haastattelussa, ettei Ukrainan laki tunne nyt valittua hallintoelintä. Opposition edustaja oli kuitenkin sitä mieltä, että tapahtunut oli paikallinen menestys. Uusi neuvosto saisi tuekseen toimeenpanevan elimen ja neuvonantajakunnan. Muutoin torille kokoontuneiden mielenosoittajien vaatimukset olivat samansuuntaisia kuin Kievin keskustassakin: Maaherra Ledidan oli keskushallinnon paikallisena edustajana väistyttävä; Kommunistisen puolueen seuraajapuolue oli julistettava laittomaksi ja poliisin joukkojen on vetäydyttävä sekä läänin hallintorakennuksesta että sen edustalla olevalta torilta.

Kárpátaljan unkarilaisryhmillä, Kárpátaljan Unkarilaisen Kulttuurin Liiton, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, KMKSZ, ja Ukrainan Unkarilaisten Liiton, Ukrajnai Magyar Szövetség, edustajat eiovätosallistuneet uuden toimielimen valintakokoukseen, koska mm. KKMSZ:n puheenjohtajan Miklós Kovácsin mielestä, päätös oli täysin tarpeeton, eikä edistänyt alueen unkarilaisten asemaa. Hänen mukaansa sen, että oppositio oli päässyt mukaan hallintoon, saattoi ymmärtää vain siten, että nykyisen johdon kannatti ottaa oppositio mukaan, koska siten mielenosoitukset saataisiin ehkä laantumaan.