”Laulu soi jälleen”

Újra szól a dal, laulu soi jälleen, näin on nimetty Unkarin Eurovision laulukilpailusävelmän valinta- tai karsintakilpailun uutisointi, jota on käsitelty erityisesti tammikuun aikana useassa yhteydessä. Mainoksenomaisen uutisen yhteydessä – tarkoitushan on kerätä katsojia M1:n ja DunaWorldin kanavalle –  on esitetty välähdyksiä artistien esiintymisestä ja lavashowsta valotehosteineen sekä esityksen yhteydessä käytetystä tekniikasta, kuten 14 kamerasta ja kymmenistä mikrofoneista ja haastateltu ohjelman tuottajaa ja teknistä henkilökuntaa sekä juryn jäseniä kute Kati Kovácsia.  Itse kilpailulla on ytimekäs nimi: A Dal tai A Dal 2014, yksinkertaisesti siis vain Vuoden 2014 Laulu tai vieläkin lyhyemmin Laulu [2014]. Lauantaina 25. tammikuuta klo 20:20 alkaen oli ensimmäinen karsinta. Kaikkiaan 30 laulusävelmää on valittu lopulliseen kolmivaiheiseen kilpailuun. Olennaista on, että sekä katsojat että kilpailun tuomaristo saavat tasaveroisesti osallistua valintaan.

Ensimmäisessä vaiheessa, joka koostuu kolmesta erillisestä viikon välein järjestettävästä karsinnasta, kussakin karsinnassa valitaan 10 kilpailukappaleesta 6: 3 nimeää tuomaristo ja 3 tv-katsojat ja radiokuuntelijat äänestyksen perusteella. Näin saadaan seuraavaan vaiheeseen yhteensä 18 kilpailukappaletta, joiden keskinäinen paremmuus ratkaistaan kahdessä erikllisessä kilpailussa, kummassakin nyt siis 9 kilpailisävelmää. Kansalliseen loppukilpailuun pääsee kahdesta semifinaalista kaikkiaan 8 kappaletta eli kummassakin karsintaerässä yleisö valitsee 2 kappaletta ja tuomaristo 2. Näin finaalissa on yhteensä 8 kappaletta, joista voittaja on Unkarin edustaja seuraavissa Eurovision laulukilpailuissa.

Ensimmäisessä karsinnassa 26.1. jatkoon – eli semifinaaliin – selviytyivät tuomariston valitsemina Viktor Király, Marge ja Leslie Szabó, sekä kattsojien äänestyksen tuloksena Ibolya Oláh, sekä yhtyeet Group’N’Swing ja Depresszió.