Gábor Simonin miljoonat

Syksyllä tiedotusvälineet kiinnostuivat Demokraattisen Koaliition puheenjohtaja Ferenc Gyurcsányn lausunnosta, jonka mukaan toisen vasemmistopuolueen, MSZP:n rahoituksessa ja kirjanpidossa olisi epäselvyyksiä. Kun toimittajat tiukkasivat häneltä lisäselvityksiä, Gyurcsány totesi allegorisesti, että olisitä parempi, mitä vähemmän asiasta tiedettäisiin. MSZP kiisti jyrkästi, että sen kirjanpidossa olisi epäselvyyksiä. Hyökkäys on paras puolustus –periaatteen mukaisesti MSZP:n nykyisen johdon edustaja totesi, että Gyurcsány viittaa aikaan, jolloin tämä itse oli puolueen puheenjohtaja, joten tämä itse olisi vastuussa mahdollisista epäsevyyksistä silloisen puolueensa taloudenhoidossa. (Gyurcsány kannattajineen erosi 22.10.2011 MSZP:stä muodostaen seuraavassa kuussa oman parlamenttiryhmän ja puolueen.) Kun lisävalaistusta asiaan ei saatu, uutinen ”kuivui kokoon” varsin nopeasti.

Asia nousi uudelleen esille viikoln 6 alkupuolella, kun Fidesziä lähellä oleva Magyar Nemzet -lehti julkaisi uutisen, jonka mukaan MSZP:n sisäpiiriin kuuluvalla Gábor Simonilla olisi 240 miljoonan forintin arvoinen (euro- ja dollarimääräinen) valuuttatalletus eräässä itävaltalaisessa pankissa. Asia ei ollut NAV:lle, kansalliselle vero- ja tullivirastolle uusi, sillä se oli tutkinut asiaa jo 2013 maaliskuusta lähtien. Tiedotusvälineet paljastivat nyt, että Simon, vaikka oli parlamentin jäsen, ei ollut koskaan tehnyt selvitystä ulkomailla olevista valuuttatalletuksistaan. Tiedotusvälineet myös todistelivat, ettei Simon yrittäjänä ja konsulttina olisi koskaan voinut ansaita tuollaisia summia.

Kahden päivän kuluttua uutisesta Simon erosi MSZP:n jäsenyydestä ja ilmoitti pian myös pyytävänsä eroa parlamentin jäsenyydestä 12. helmikuuta alkaen. Hallituspuolueiden tiedottajat kyselivät – tiedotusvälineiden tapaan – milloin rahat oikeastaan olivat tulleet Simonin tilille ja mistä. Yhteinen johtopäätös näytti olevan, että kysymys ei ollut Simonin yksityiselämän piiriin kuuluvasta asiasta vaan MSZP -puolueen talousasioiden hoidosta. MSZP:n tiedottajan mukaan esim. Simonin eropyyntö parlamentista vasta 12.2. lähtien oli nimenomaan tämän oma ratkaisu, mutta hallituspuolueet uskoivat päivämäärän johtuvan siitä, että Simonille ja MSZP:lle jäisi aikaa ”jälkiensä peittelemiseen”. Myös Unkari sosialidemokraattien puheenjohtaja, Andor Schmuck totesi, että puolueen asiasta yritetään tehdä yksityisasia.

Simon oli ottanut viime viikolla yhteyttä myös parlamentin valiokuntaan, mentelmi bizottság, jonka tehtävänä on käsitellä parlamentin jäsenten immuniteettisuojaa ja tuon suojan piiriin kuuluvia kysymyksiä. Simon oli itse asiassa halunnut keskustella valiokunnan puheenjohtajan kanssa, mutta puheenjohtaja oli päättänyt, että asia käsiteltäisiin siten, että Simon olisi valiokunnan kuultavana maanantaina 10. helmikuuta.