Kiovan tilanne huolestuttaa

Suomalaisesa mediassa on yhä enemmän kiinnitetty huomiota siihen, että liikehdintä Ukrainassa ei ole rajoittunut pelkästään pääkaupunkiin Kiovaan – tai Kieviin. Kárpátaljan Ungvárissa mielenosoittajat valtasivat 18.2. läänin hallintorakennuksen. Kaupungin opiskelijoita kerääntyi 18.2. tuhatkunta Ungvárin keskustaan. Tapahtuma alkoi Kiovan uhrien muistotilaisuudella, jonka yhteydessä laskettiin seppele hallintorakennuksen lähellä olevan puhujankorokkeen eteen.

Tämän jälkeen opiskelijajoukko marssi konkreettista vastarintaa kohtaamatta hallinto-rakennukseen rikkoen sisäänkäynnin oven ja ikkunoita. Hallintorakennusta vartioivat poliisit vetäytyivät paikalta ja antoivat ”valtauksen” tapahtua. Virastojen työntekijät päästivät opiskelijat sisään vastustelematta. Opiskelijat puolestaan poistivat läänin korkeimman ”Kiovaa edustavan” hallintovirkamiehen Oleksandr Ledidan työhuoneesta Ukrainan presidentin, Viktor Janukovicsin muotokuvan.

Ukrainan tilanne on huolestuttanut kansainvälistä yhteisöä ja ”Visegrádin nelosia”, Puolaa, Slovakiaa Tshekkiä ja Unkaria, joista kolme – Tshekki poislukien – on Ukrainan rajhanaapureita. Nämä V4-maat maat – tai oikeastaan niiden pääministerit Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka ja Orbán Viktor – ovat useissa julkilausumissaan, viimeksi 30.1.2014 ilmaisseet huolestumisensa Ukrainan tilanteen johdosta ja vaatineet osapuolia pidättäytymään aseellisista yhteenotoista ja välttämään tilanteen eskaloitumista. V4-maiden pääministerit ovat lisäksi korostaneet aidon vuoropuhelun tärkeyttä konfliktin ratkaisemisessa, jotta Ukraina pääsisi jälleen vakaan ja demokraattisen kehityksen tielle. Pääministeri Orbán toisti tämän televisiohaastattelussa Puolan pääministeri Tuskin vierailun yhteydessä 4. helmikuuta.

V4-maat ovat perustaneet sisäministeriöittenssä alaisuuteen erityisen operatiivisen esikuntannan tai yksikön seuraamaan Ukrainan tilannertta ja valmistautumaan mahdolliseen Ukrainasta tulevaan pakolaisvirtaan. Unkari teki po. päätöksen 29. tammikuuta.