Ukrainan tilanne lisää koordinaatiota viranomaisten kesken

Sisäministeri Sándor Pinter kutsui 19.2. koolle tammikuun lopulla kootun operatiivisen esikunnan tai yksikön, operatív törzs. Asiaa koskevassa tiedotteessaan sisäministeri ilmoitti kutsuneensa koolle ryhmän, jonka tulisi varautua Ukrainan tilanteessa mahdollisesti tapahtuvien muutosten aiheuttamien toimenpiteiden koordinointiin. Mukana kokouksessa oli monia sisäministerön alaisuuteen kuuluvia organisaatioita: poliisi, palolaitoksesta vastaava viranomainen, maahanmuutto- ja kansalaisuusvirasto, valtakunnallinen pelastuslaitos, rendőrség, a katasztrófavédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, az Országos Mentőszolgálat, sekä muita organsaatioita.

Sisäministeriön keskivikkoisen tiedotteen mukaan rajaliikenteessä ei ole havaittu muutoksia. Ulkoministeriö puolestaan ilmoitti samana päivänä, että suotavaa oli vain sellaisten unkarilaisten matkustaminen Kiovaan, joilla oli siellä välittömästi hoidettavia, kiireellisiä tehtäviä. Sisäministeriön mukaan Liikenne Unkarin ja Ukrainan rajalla on keskeytrymätöntä, mutta mitään merkkejä ei ollut havaittavissa siitä, että rajatarkastukseen olisi tulossa tavallista enemmän ukrainalaisia rajanylittäjiä eikä viisumihakemusten määrtä myöskään ole kasvanut.

Pääministeri Orbán ilmoitti Visegrád-maiden eli V4-maiden, Puolan, Tshekin, Slovakian ja Unkarin, pääministerien tapaamisen yhteydessä tammikuun lopulla pyytäneensä sisäministeriä perustamaan em. operatiivisen esikunnan, jonka tehtävänä oli valmistautua Unkarissa niihin eri viranomaisten välisiin koordinaatiotoimenpiteisiin, jotka olisivat tarpeen, jos osoittautuisi, ettei Ukrainan tilanne näyttäisikään kehittyvän kohti suotuisaa ratkaisua, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak.