LEGO laajentaa Nyíregyházassa

”Unkari tarvitsee sellaisia suuria kansainvälisiä yrityksiä, jotka eivät pidä Unkaria vain yhtenä tuotantopaikkana, vaan joilla on myös yhteisiä tavoitteita Unkarin kanssa”. Näin sanoi pääministeri Orbán Koillis-unkarin Nyíregyházassa osallistuessaan tanskalaisen LEGO-konsernin uuden tehtaan avajaisiin. Tanskalainen LEGO investoi tehtaaseen 60 mrd. forinttia ja investoinnin seurauksena konserni työllistää tänä päivänä Unkarissa 1500 henkeä.

Pääministerin tehtävänä oli käynnistää tehdaslaajennus, apunaan hänellä oli painamasa symbolista käynnistysnappulaa neljä nyíregyházalaista lasta, kaksi tyttöä ja kaksi poikaa sekä tehtaan ja kaupungin edustajat. – Tehdaslaajennuksen käyttöönoton jälkeen maailmanlaajuisesti joka viides legopalikka valmistetaan Nyíregyházassa. Pienimmille lapsille tarkoitettu DUPLO valmistetaan sataprosenttisesti Nyíregyházassa.

Uutisten mukaan itse tehdaslaitoskin on poikkeuksellinen – piha-alueella avautuvat legokukat, mutta avajaisten kunniaksi pihaan oli legoista koottu lammaspaimen, pulikoira, unkarilainen harmaa nautaeläin ja pata gylyás-keiton keittämistä varten.

Uusi tehdas on maailmanlaajuisestikin eräs tanskalaiskonsernin moderneimmista ja ympäristöystävällisimistä, rakentaminenkin toteutettiin siten, että ympäristölle koituvat haitat voitiin minimoida. – Nyt toteutetun 60 mrd:n investoinnin seurauksena LEGO työllistää Nyíregyházassa kaikkiaan 1500 henkeä. Tehtaan johtaja Jesper Hasselund Mikkelsen totesi, että tanskalaiskonserni osoittaa tällä kehittämistoimenpiteellään olevansa sitoutunut Unkarissa jatkuvaan tuotantoon. ”Nyíregyházalla on nyt aiempaa merkittävämpi asema globaalissa tuotannossamme. Suuri investointi merkitsee ykiselitteisesti sitä, että suunnittelemme toimivamme täällä pitkään” – kertoi tehtaan johtaja 

Pääministeri Orbán korosti, että LEGO on eräs niistä 43 kansainvälisestä yrityksestä, joiden kanssa Unkarin hallitus on solminut strategisen sopimuksen. ”Surimmalle osalle unkarilaisesistä antavat työtä pienet ja keskisuuret nyritykset, siksi unkarilaisten hallussa olevien pienten ja keskisuurten yritysten toiminta on tärkeää, mutta jokainen järkevä ihminen tajuaa, että jos me unkarilaiset haluamme kytkeytyä maailmantalouteen tarkoituksenmukaisesti, tarvitsemme yhteistyötä sellaisten maailmanlaajuisesti toimivien suuryritysten kanssa, jotka eivät pidä Unkaria vain tuotantopaikkana vaan joiden kanssa meillä on yhteiset tavoitteet”, totesi pääministeri.

Pääministeri totesi myös, että hallitus oli ottanut vastatakseen 19 mrd:n arvosta Nyírgeyházan kaupungin investoinneista aiheutuneita velkoja, kun samaan aikaan kaupunkiin on investoitu vaalikauden aikana eli kuluneena nelivuotiskautena yhteensä 170 mrd. forinttia.