Turvatumpaan energianjakeluun

Budapestin koillispuolella oleva Szadan asutuskeskus (4500 asukasta) sai korkea-arvoisia vieraita 27. maaliskuuta, kun Slovakian ja Unkarin pääministerit tapasivat siellä. Szadaan on näet rakennettu siirtoasema, transzitállomás, jolla Slovakian ja Unkarin maakaasuverkostot yhdistettiin ja pääministerit väänsivät juhlallisesti kiinni viimeiset pultit putkessa, joka – maakaasun osalta – kytki yhteen kahden maan energianjakelun.

Slovakian päämnisteri Fico totesi tilaisuudessa, että kahden maan maakaasuverkostojen yhdistäminen lisäsi olennaisesti molempien maiden energiansaannin varmuutta. Pääministeri Orbán puolestaan totesi, että ”tapahtuipa meistä itään mitä tahansa, verkostojen yhdistämisen jälkeen saamme maahamme kaaasua”. Hän lisäsi vielä, että kahden maan kaasuverkojen yhdistämienn merkitsi sitä, ettei (tätä kautta tuleva) kaasu enää ollut alkuperältään venäläistä. Uutisissa näytettiin myös videoleike, jossa pääministeri Orbán totesi, että nyt Unkarin valtion hallussa olivat kaikki ne työkalut, joita – tapahtuipa maailmassa mitä tahansa – tarvittiin, jotta ennakoidusti ja varmuudella pystyttäisiin turvaamaan Unkarin talouselämän ja kotitalouksien kaasuntarve.

M1:n uutiset toistivat myös pääministerin eri yhteyksissä aiemmin toistaman tavoitteen, että Unkarin valtion pitäisi ennen pitkää kyetä tarjoamaan maan teollisuudelle ja kotitalouksille Euroopan halvinta kaasua. Pääministeri on itse perustellut tavoitetta sillä, että energian hinta on Unkarin teollisuuden kansainvälisen kilpailulukyvyn kannalta keskeinen tekijä; tässä yhteydessä pääministeri on viitannut Yhdysvaltojen kilpailukykyyn ja sikäläisen teollisuuden käyttämään halpaan energiaan.