Kotitalouksien kulutus kasvussa

Uutisissa (M1 híradó) 25.4. kerrotaan, etä  vähittäiskaupan myynnin volyymi ja kotitalouksien kulutus on kasvussa. Verrattaessa vuosien 2013 ja 2014 helmikuun myynnin volyymia, kasvu on ollut 6,7 %. Arvioiden mukaan kotitalouksilla on enemmän rahaa käytettävissään ja ihmiset uskaltavat myös ostaa eli he uskovat vakaaseen talouskasvuun. Kysymys on erityisesti aiempaa paremmista ja laadukkaammista elintarvikkeista, joita perheen ruokaostoksista vastaavilla on mahdollisuus ja varaa ostaa. Unkarin tilastotoimiston, KSH:n (Központi Statisztikai Hivatal) mukaan kansalaisten ja kotitalouksien kulutus on kasvanut yhtäjaksoisesti lähes kolmen kuukauden ajan, mitä ei ole tapahtunut kahdeksaan vuoteen.

Helmikuussa 2014 kotitaloudet käyttivät 36 mrd.forinttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Vähittäiskaupuan myynnin kokonaisvolyymi oli 591 mrd. forinttia. Uutisissa haastateltu lihakauppias kertoi myyntinsä kasvaneen 15-20 % ja asiakkaiden ostavan kitsastelematta ja ilomielin aiempaa kalliimpia tuotteita. Runsaan vihannestiskin äärellä ostaja puolestaan kertoo, että hän ostaa mielellään kalliimpia, mutta hyvälaatuisia tuotteita, jos kohta ehkä hiukan vähemmän kuin aikasemmin.

Positiivisia ostopäätöksiä tehdään myös kodin elektroniikan ja kotitalouskoneiden (tietokoneet, kännykät, jääkaapit ja pakastimet) osalta. Myös autojen polttiaineen kulutus kasvaa. Asiantuntija-arvion mukaan kuluvana vuonna suotuisan taloudellisen kehityksen ansiosta sekä reaalipalkat että GDP tulevat kasvamaan, mikä näkyy kulutuksen kasvuna.