KDNP, ”se pienempi hallituspuolue”

Unkarin kristillis-demokraattisen kansanpouolueen, KDNP:n parlamenttiryhmään kuuluu alkavalla vaalikaudella kaikkiaan 16 jäsentä.ja ryhmä tulee toimimaan työnsä aloittavassa parlamentissa läheisessä yhteistyössä vaaliliiton toisen osapuolen, Fideszin kanssa. Puolueen ilmoitus merkitsee myös aikaisemman hallitusyhteistyön jatkumista, vaikka harva taisi tätä epäillä. Koaliitiolla on pian toimintansa aloittavilla valtiopäivilla 133 edustajaa. Hallituskoaliitio kykenee edelleenkin – päättyneellä hallituskaudella maata johtaneen Orbánin II:n hallituksen tavoin – viemään parlamentissa lävitse perustuslain säätämisjärjestyksessä tapahtuvan lainsäädännön hallituspuolueiden omin äänin.

Puolue säilyttänee uudessa hallituksessa asemansa, sillä on ollut hallussaan yksi ministeripaikka. Orbánin II hallituksessa oli kaksi pääministerin sijaista, miniszterelnök-helyettes, joista toinen, Zsolt Semjen, kansallisuuspolitiikasta vastaava salkuton ministeri , edusti KDNP:tä. Puolue säilyttänee poliittisen painoarvonsa myös uudessa hallituksessa.  Puolueen intressejä lähellä on varsin laaja-alainen vuonna 2010 perustettu konglomeraatioministeriö, emberi erőforrások minisztériuma. Sen alaisuuteen kuuluvat asiat, joista aiemmin vastasivat opetus- ja kulttuuriministeriö, työministeriö, sosiaali- ja terveysministeriöt sekä aluehallinnon ministeriö, lisäksi vastuualueelle liitettiin vielä urheilupolitiikka. Ministeriön valtiosihteereinä toimii myös KDNP:n edustajia.

Koulutus, sosiaaliset kysymykset, kuten vammaisten asema sekä kansallisuusasiat ja erityisesti unkarilaisten asema naapurimaissa ovat olleet KDNP:tä lähellä Valmistauduttaessa EU-parlamentin vaaleihin puolueella on kaksi pääehdokasta, erdélyläinen piispa László Tőkes, joka on myös nykyisen EU-parlamentin jäsen sekä valtiosihteeri György Hölvényi. Vaikka puolueen edustajat EU-parlamentissa vaihtuisivatkin, Harrachin mukaan linja säilyy entisellään.