Reaaliansiot kasvavat

Unkarin yksityisen sektorin palkat ovat nousseet vuoden 2014 ensimmäisellä vuosibeljänneksellä 6,4 % viime vuoden vastaavan ajanjaksoon verrattuna.

Suomalaiste poliitikot ovat joutuneet tunnustamaan, että Unkarin talouspolitiikka oli viime hallituskaudella onnistunutta, joska kohta sille on annettu myös ellaisia lisäattribuutteja kuten epäortodoksinen tai poikkeuksellinen. – Unkarin valtiollisen TV-kanavan uutisissa pidetään myös talouspolitiikkaa onnistuneena 22. toukokuuta.

Unkarin julkisen sektorin keskimmääräinen palkka on 231 800 forinttia, yksityisellä sektorilla palkka on 246 600 forinttia. Uutisen videoleikkeessä haastatellaan yrityksille ja hallinnolle atk-sovelluksia suunnittelevan IT-alan ohjelmistoyrityksen toimitusjohtajaa. Yritys aloitti vuonna 2000 start-up -yrityksenä. Nyt yrityksellä on toimintaa ”jokaisella mantereella”. Tänä vuonna yritys suunnittelee palkkaavansa 100 uutta työntekijää. Yritys tarvitsee erikoistunutta ja hyvin koulutettua työvoimaa ja tämä on otettava huomioon myös palkkauskessa, toimitusjohtajan mukaan keskipalkka on – alkuvuodesta annettujen 20 %:n palkankorotusten ansiosta – noin 500000 — 600 000 forinttia. Tällaisella palkkauksella yritys kykenee kilpailemaan kansainvälisten yritysten kanssa ja rekrytoimaan myös sitä työvoimaa, joka on kiinnostunut ulkomailla työskentelystä. Tuontasoinen palkkaus on toimitusjohtajan mjukaan kilpailukykyinen, kun otetaan huomioon ulkomailla työskentelyyn liittyvät kustannukset.

Unkarissa edelleenkin parhaiten palkattuja ovat rahoitussektorilla työskentelevät (keskipalkka 487 000 ft) seuraavana IT-alan asiantuntijat (467 000 ft) ja kolmantena energiateollisuuden eräissä tehtävissätyöskentelevät (390 000 ft). Myös julkisen sektorin palkkakehitys on ollut suotuisa vaikkain maltillisempi. Uutiset mainitsevat esimerkkeinä minimipalkkojen korotukset sekä terveydenhuollon ja opetussektorin palkankorotukset.

Palkankorotukset, jotka minimaalisen inflaation ansiosta merkitsevät käytännössä vastavaa reaalipalkkojen nousua, lisäävät kotimaista kulutusta ja edistävät suotuisaa taloudellista kehitystä. Työllistettyjen määrä on noussut yli neljään miljoonaan ja vastaavasti työttömyysprosentti on pudennot alle 4 prosentin.