19.6. on kansallinen muistopäivä

Mitä tapahtumaa unkarilaiset muistelevat 19. kesäkuuta? – Tuona päivänä vuonna 1991 kello 15 viimeiset venäläiset – eli entisen Neuvostoliiton – sotilaat poistuivat Unkarista. M1:n uutisissa näytettiin vanhaa kuvamateriaalia, jossa eteläisen armeijakunnan komentaja, kenr.-luut. Viktor Šilov nousee Koillis-Unkarissa Záhonyn raja-asemalla virka-autostaan, tekee kunniaa ja kättelee asemalla seisovan unkarilaisupseerien rivistön.

Uutisten mukaan se oli ensimmäinen hetki vuoden 1944 jälkeen, kun Unkarin maaperällä ei ollut vieraan valtion armeijan yksiköitä ja Unkari oli näin saanut takaisin itsenäisyytensä, önállóság.

Vuonna 2001 Unkarin valtiopäivät päättivät Orbánin 1. hallituksen esityksestä, että 19.6. olisi kansallinen muistopäivä, nemzeti emléknap, ja kesäkuun viimeinen lauantai Unkarin vapauden päivä, Magyar Szabadság Napja.