Jo 400000 tuettua lomailijaa ja kesäleiriläistä!

Kolmas kausi on alkamassa Elisabet-ohjelmassa, Erzsébet program, kertoi M1:n uutiset 3. heinäkuuta. Järjestely  tarjoaa sosiaalisin perustein aikuisille mahdollisuuden lomailuun ja lapsille kesäleirejä. Rahoituslähteenä käytetään ohjelman lounassetelien, étkezési utalványok, tuottoa.

Elisabet-ohjelma on euroopanlaajuisestikin eräs niistä menestyksekkäimmistä aloitteista, jotka soittavat, millaista sosiaalista herkkyyttä valtio voi osoittaa, hehkutti keskiviikkona 2.7. hallituksen tiedottaja Éva Kurucz Balatonin pohjoisrannalla Zánkassa. Hänen mukaansa ohjelma tulee kuluva kesä – eli 3. toimintavuosi – mukaanlukien tukemaan jo 400000 hakijaa, mikä kertoo ohjelman suosiosta ja menestyksestä.

Ohjelma tarjoaa rentoutumismahdollisuuden laajoille yhteiskuntakerroksille, kuten vammaisille, eläkeläisille ja suurperheille, luetteli Kurucz Zankan tiedotustilaisuudessa. Hänen jakamansa tiedotteen mukaan vuodesta 2010 lähtien lounaskuponkien tuotto on voitu ohjata nimenomaan sosiaalisiin kohteisiin, mikä kuvaa myös koko ohjelman taloudellista perustaa. Ohjelman jakaman tuen – sosiaalisin perustein tuetun loman ja lasten kesäleiritoiminnan – piirissä on on kuluneen kahden vuoden aikana ollut useita satojatuhansia kansalaisia, joukossa 180000 lasta.

Zoltán Geller, Kansallisen loma(ilu)säätiön, Nemzeti üdulési alpítvány, hallituksen, kuratórium, edustajan mukaan Elisabet-lounassetelejä käyttää hyväkseen koko Unkarissa noin 2 miljoonaa työntekijää ja setelit hyväksytään yli 50000:ssa kahvilassa ja ravintolassa, ja tästä kertyvällä tuotolla tahoitetaan toiminta. Tuen saajien valintamenettelystä ja hakemusten arvioinnista hän totesi, että tuettavien nimeäminen tapahtuu automaattisesti eikä mikään ryhmä ole erityisasemassa. Rajaavana tekijänä on yksinomaan lounassetelien tuotto eli käytettävissä oleva rahasumma. Tuen hakuprosessikin on yksinkertainen, sillä se tapahtuu yhden asiakirjan perusteella, eläkeläisten osalta esimerkiksi eläkkeen määrän osoittavan maksukuitin, nyugdíjszelvény, perusteella.

Unkarin valtiopäivät päättivät 2013 antaa seitsemän kiinteistöä Kansallisen lomasäätiön hallintaan, ja näin syntyi leiritoiminnan infrasstruktuuri ja viime vuonna käynnistyi myös kiinteistöjen peruskorjaus, felújítás. Gullerin mukaan Zánkassa on korjattu neljä rakennusta ja muutaman viikon kuluessa aloittaa toimintansa Transilvanian Székelyföldissä, ensimmäinen rajantakainen, 150 lapselle tarkoitettu kesäleiri. Vapaaehtoistyöllä on merkittävä rooli kesäleiritoiminnassa, epäitsekkäästi työpanoksensa lahjoittavat urheilijat ja taiteilijat antavat sisällön lasten kesäleireillä vietetyille päiville. Leiriläiset maksavat yhdestä leiripäivästä keskimäärin 200 forinttia, yli 90 % leireille osallistuivista on sosiaalisesti heikossa asemassa.

Eräs leiriohjaajista, Tibor Komáromi,  painin mmaailmanmestari ja olympialaisten hopea-mitalisti,  totersi, että kolmen vuoden aikana tuhat lasta on osallistunut painileireille, näistä 350 osallistuu tänä kesänä Zankan leireille. Hän myistutti myös siitä, että viime vuonna käynnistetty Lahjakkuusohjelma, Talentum program, jonka tavoitteena on koota yhteen urheilullisesti erityisen lahjakkaita lapsia, jatkuu myös tänä vuonna. – Myös uutiseen liittyvässä videoleikkeessä esiteltiin painiharjoituksia.