Pernaruttotartunnat taltutettu

23.7. MTI kertoo parin viikon tauon jälkeen, että Tiszafüredin pernaruttosairastumisten johdosta suoritetuissa kuulusteluissa on löytynyt neljä epäiltyä, jotka ovat olleet mukana teurastuksissa ja lihan myynnissä tai käsittelyssä. Kaikkiaan kuulustelujen yhteydessä on kuultu 23 henkilöä. Tartuntalähteeksi on paljastunut pääepäillyn omistaman maatilan alueella oleva ruovikko. Pernaruttobakteeri voi elää maassa useita vuosikymmeniä ja tarttua rokottamattomiin kotieläimiin kuten nautoihin, hevosiin, lampaisiin ja sikoihin.

Jo 4. heinäkuuta kerrottiin ensimmäisen kerran M1:n uutisissa, että elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava viranomainen, NÉBIH, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal epäili Tiszafüredissä tapahtuneiden sairastumisten syyksi pernaruttotartintaa, lépfenefertőzés. Viisi henkilöä oli joutunut sairaalaan syötyään ruokaa, johon oli käytetty laittomasti teurastettujen nautojen lihaa. Sairastuneita hoidetaan Unkarin kansan-terveydestä vastaavan viraston, ÁNTSZ, Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, mukaan debreceniläisessä sairaalassa. – Pernaruttobakteereita oli löytynyt epäillyllä maatilalla pakastetusta naudanlihasta, jota oli myyty suurtalousyritykselle ilman elintarvikeviranomaisten tarkastusta.

Sairastumisista annetun tiedotteen mukaan erään tiszafürediläisen karjatilan kaksi nautaa oli teurastettu laittomasti. Eläimistä oli voinut päätellä, etteivät ne olleet terveitä, mutta eläinlääkintäviranomaisille ei tiedotettu sairastumisesta. Omistaja päätti taloudellisen vahingon minimoimiseksi teurastaa eläimet ja myydä lihat ja ihmiset saivat tartunnan syötyään tuota lihaa. NÉBIHin tutkijoiden diagnoosin mukaan tilalla säilytetty pakastettu naufdanliha oli pernarutto-bakteerin saastuttama. Tiedotteessa pyydettiin kaikkia niitä, jotka olivat olleet tekemnisissä pernaruttobakteerin saastuttaman lihan kanssa tai nauttineet sitä,  ottamaan yhteyttä lääkäriin. Tartunnan saanneet voidaan hoitaa antibiooteilla. Viranomaiset ryhtyivät välittömästi myös tarvittaviin toimenpiteisiin – kuten eläinten rokotuksiin ja tartuntalähteen identifiointitoimiin – tilalla ja bakteerin leviämisen laajentuminen epidemiaksi kyettiin estämään.

Bakteerin saastuttama liha on osittain käytetty tilalla ja osittain myyty mm. eräälle suurtalouskeittiöyrittäjälle, közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozó, joka toimittaa elintarvikkeita useille ravintoloille. Elintarvikeviranpomaiset (so. NÉBIH) muistuttavat, että lihan ostaja on vastuussa hankkimansa lihan laadusta ja lainmukaisesta ksittelystä.