Peruskorko nyt pohjalukemissaan

Elokuussa 2012 Unkarin valtionpankki, Magyar Nemzeti Bank, MNB, aloitti prosessin, jossa  perusakorko, alapkamat,  on asteittain laskettu 7 prosentista 2,1 prosenttiin. Viimesimmän  0,2 prosenttiyksikön koronlaskua koskeneen ”pankkivaltuusmiesten”, Monetáris tanács, kokouksen jälkeen pankin pääjohtaja Matolcsy György ilmoitti tiedotustilaisuudessa, että po. prosessi oli saatu päätökseen. Hänen mukaansa peruskorko tulee säilymään nyt määritellyllä tasolla vuoden 2015 loppuun. Asiantuntijoiden käsityksen mukaan koron lasku on kansantaloudelle edullista, sillä yritykset saavat havempia luottoja, mikä lisää investointeja, ja kansalaiset käyttävät tulonsa mieluummin kulutukseen kuin säästämiseen.

Matolcsyn mukaan päätös välittää merkittävän viestin: Unkarin on vuodesta 2010 lähtien toteuttanut menestyksellisen makrotaloudellisen uudstuksen. Hänen mukaansa:

  • jo vuoden 2011 budjettivaje kyettiin puristamaan EU:n komission edellyttämiin rajoihin eli alle 3 prosenttiyksikköön BKT:stä.
  • valtion velkaantuminen on kyetty pysäyttämään;
  • viime vuosina työllistyys on jatkuvasti parantunut.
  • vuoden 2013 jälkipuoliskolla talous alkoi kasvaa, mihin osaltaan vaikutti myös MNB:n PK-yrityksille suuntaama kasvuluotto-ohjelma, Növekedési Hitel Program.

Uutisissa haastatellun analyytikon mukaan peruskoron laskulla on ollut useita positiivisia vaikutuksia. Kun peruskorko laskee, se vaikuttaa myös forinttilainojen korkoihin. Niin yritysten kuin kansalaistenkin velanottoon on suuri vaikutus sillä, että peruskorko laskee 7stä %:sta 2:n %:n tienoille. Toisaalta tällainen kehitys lisää myös kansalaisten kulutushalukkuutta.

Peruskoron laskiessa – em. analyytikon mukaan – myös pankkitalletustedn korot laskevat. Siksi ihmiset eivät pidäkään varojaan pankkitilillä vaan käyttävät ylimääräiset varansa mieluummin kulutukseen. Tätä tukevat myös tiedot ersim. vähittäiskaupan myynnin kasvusta. Kun kansalaisten kulutus kasvaa, kasvaa lisääntyneen kysynnän myötä myös tuotanto ja koko talous.

MNB:n laskelmien mukaan peruskoron leikkauksilla on ollut tarkastelukaudella 1,1 prosenttiyksikön vaikutus talouskasvuun. Alhainen peruskorko edesauttaa talouskasvua siten, että yrityykset saavat aiempaa edullisempia luottoja. Pankin analyytikkojen mukaan alhainen peruskorko auttaa pitämään myös inflaation alhaisena. Tavoitteena on alle 3 prosenttiyksikön inflaatio, mikä osaltaan auttaa ennustamaan luotettavasti taloudessa tapahtuvia muutoksia ja kannustaa yrityksiä uusiin investointeihin.