Orbán: Yliopistot ovat vastuussa kansakunnalle

Hallitus osaltaan on mukana tässä vastuunjaossa, totesi pääministeri satavuotiaan Debrecenin yliopiston avajaisjuhlallisuuksissa Debrecenin kalvinistisessa suurkirkossa, a debreceni Református Nagytemplomban. Hän oli sitä mieltä, että unkarilaisista on tulossa Euroopan uudenaikaimpia konservatiiveja, Európa legmodernebb konzervatívjai legyünk. Näin tiivisti MTI pääministerin puheen uutissähkeessään 7. syyskuuta.

Oppinut ihminen, kiművelt emberfő, on Unkarin tärkein kultareservi, aranytartalék, jota on jatkuvasti kasvatettava, siksi odotus on yksiselitteinen: yliopistojen on moninkertaistettava tämä perheiltä saatujen talenttien arvo vieläpä käyttökelpoisella tietämyksellä ja arvokkaalla tutkintotodistuksella. Näin totesi pääministeri puheessaan, jonka hän piti Debrecenin yliopiston ja Debrecenin teologisen yliopiston yhteisessä lukuvuoden avajaistilaisuudessa. Unkarin asemasta puhuessaan pääministeri totesi, ”me unkarilaiset emme seuraa tänään myöskään yhtäkään ideologiaa, hylkäämme kaikenlaiset utopiat, uskomme vapauteen”. Hänen mukaansa nyt oli mahdollisuus siihen, että ”meistä tulee Euroopan uudenaikaismpia konservatiiveja”.

Hänen arvionsa mukaan liberalistisen relativismin, liberális relativizmus, ja sosialistinen tasa-arvoisuuden vaatimuksen halstarissa elämästä katosivat sellaiset sanat kuin kutsumus, velvollisuus, maine, luotettavuus kunnia, suuruus, isänmaa, antaumus, arvo, järjestys ja järkähtämättömyys. Tällaiset piirteet eivät enää kuulu tänään yleiseen kielenkäyttöön, vaikka ilman näitä asioita tuskin tänään voisimme olla täällä. Ilman näitä asioita tuskin olisimme voineet selviytyä kuluneesta sadasta vuodesta. Tänään meidän ei kuitenkaan tarvitse miettiä sitä – jatkoi pääministeri – mitä meillä on sadan vuoden kuluttua, sillä emme voi nähdä sitäkään varmuudella, mitä taahtuu seuraavina kuukausina. Vuosi sitten tuntui vielä mahdottomalta kuvitella – hän jatkoi viitaten Ukrainan kriisiin – että jotain Unkarin naapurimaata uhkaisi hajoaminen, niinkuin sekin – näin hän totesi puhuessaan ISISin islamilaisen hallinnon radikaalista toiminnasta – että kahden kristityn ihmisen teloituksesta otettua kuvaa jaetaan teloittajiensa sivustoilla.

Viktor Orbánin mukaan näin epävarmat ajanjaksot lisäävät kyynisyyttä erityisesti kommunismin uhreiksi joutuneiden kansojen keskuudessa, jolloin joutuu kuulemaan vaikkapa seuraavia mielipiteitä: vain tyhmä työtä tekee, kunnia ja kunniallisuus on turhaa, smafu, lapsi on kiviriippa, kolonc, kansakunta on yksi vitsi. Siksi pääministeri pyysi yliopisto-opiskelijoilta: ”Älkää antako myöten kyynisyydelle, sillä siitä ei koskaan synny mitään, se vain raunioittaa. Miksi emme v oisi olla sitä mieltä, että kunnon ihminen elää työstä, että Unkarin kamara kuuluu unkarilaisille (…) että perhe on tärkein, ja isäbmaa on meidän” – kysyi pääministeri kuulijoiltaan.

Puheensa lopussa pääministeri totesi, että nykyinen ”kansallinen hallinto”, nemzeti kormányzás, ei tarkoita sitä, että järjestelmänvaihdoksen elänyt sukupolvi on päässyt huipulle, vaan pikemminkin sitä, että ”uusi ajanlasku alkoi”, kaikki on määriteltävissä uudelleen, uudelle perustalle on rakennettavissa uusi yhteisö ja toisenlainen tulevaisuus. Se, missä nyt olemme, ei merkitse jonkin loppua jponkin täyttymystä, vaan jonkin alkua. ”Me, järjestelmänvaihdoksen sukupolvi, olemme puhdistaneet kentän ryteiköstä, mutta tämän aukion tekeminen kotoiseksi on teidän tehtävänne,” päätti Viktor Orbán puheensa korkeakouluopiskelijoille.