Suomen kunniakonsuli yliopiston kansleriksi

6. marraskuuta ministeri Zoltán Balog (inhimillisten voimzavarojen ministeriö) julkisti 21 vastanimitetyn kanslerin nimet, joukossa oli myös Dr. Csaba Deák, Miskolcin yliopiston uusi kansleri. Dr. Deák on myös yksi Suomen kuudesta unkarilaisesta kunniakonsulista ja tässä roolissa tuttu monille Miskolcissa vierailleille suomalaisille. Ministeri totesi, että korkeakoulutuksesta vastaavien instituutioiden tuli olla kilpailukykyisiä, tehokkaita ja joustavia. Korkeakoulutuksen uudelleenorganisoinnin ohella niiden tulee sopeutua talodellisiiin vaateisiin ja niiden on otettava huomioon unkarilaisten veronmaksajien yhteiskunnalliset odotukset, sillä veronmaksajathan viime kädessä valtion budjetin kautta rahoittavat korkeakoulutuksen.

Dr. Deák on 45-vuotias taloustieteilijä, hän työskenteli 2012–2014 Kansallisen innovaatio-viraston, Nemzeti Innovációs Hivatal, strategian kehittämisestä vastaava varapuheen-johtaja. Aiemmin hän toimi mm. Miskolcin yliopiston vararehtorina vastuualueenaan strategiaan je kehittämiseen liittyvät kysymykset, lisäksi hän toimi Pohjois-Unkarin Informatiikkaklusterin puheenjohtajana. Vuonna 2012 hän sai ansiositaan yliopistoyhteisön hyväksi tehdystä työstä Miskolcin yliopiston myöntämän Pro Universitate -mitalin.

Balog korosti myös, että kansleri-instituution luomisen yhtenä tavoitteena oli, että näin korkeakoulutuksesta saataisiin kitkettyä huono taloudenpito, joka yksityisten ja julkis-yhteisöjen yhteistyön seurauksena voi johtaa yksittäisen korkeakoulutusinsitituution jopa vararikkoon. Yliopistot ja korkeakoulut saavat nyt kanslerilaitoksen myötä johtamiseen perehtyneen talousjohdon.

Vahvistetut esitykset

 1. Budapesti Corvinus Egyetem  – Dr. Pavlik Lívia
 2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem  – Barta-Eke Gyula
 3. Debreceni Egyetem  – Dr. Bács Zoltán
 4. Kaposvári Egyetem  – Dr. Borbás Zoltán
 5. Magyar Képzőművészeti Egyetem  – Rakonczai Éva
 6. Miskolci Egyetem  – Dr. Deák Csaba
 7. Moholy-Nagy Művészeti Egyetem  – Dr. Nagy Zsombor
 8. Nyugat-Magyarországi Egyetem  – Dr. Dinnyés Álmos
 9. Óbudai Egyetem  – Monszpart Zsolt
 10. Semmelweis Egyetem  – Dr. Szász Károly
 11. Szent István Egyetem  – Figler Kálmán
 12. Széchenyi István Egyetem  – Dr. Filep Bálint
 13. Testnevelési Egyetem  – Dr. Genzwein Ferenc
 14. Budapesti Gazdasági Főiskola  – Dr. Dietz Ferenc
 15. Dunaújvárosi Főiskola  – Mészáros Virág
 16. Eszterházy Károly Főiskola, Eger  – Csathó Csaba József
 17. Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös  – Szentgyörgyvölgyi László
 18. Magyar Táncművészeti Főiskola  – Antal József
 19. Nyíregyházi Főiskola  – Kvantz József
 20. Pető András Főiskola  – Mihályi Máté Győző
 21. Szolnoki Főiskola  – Varga Csaba

Uuden esityksen joutuvat tekemään

 1. Eötvös Loránd Tudományegyetem
 2. Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
 3. Színház- és Filmművészeti Egyetem
 4. Pannon Egyetem, Veszprém
 5. Pécsi Tudományegyetem
 6. Szegedi Tudományegyetem
 7. Eötvös József Főiskola, Baja
 8. Kecskeméti Főiskola

Unkarissa on ajoittain käyty keskustelua korkeakoulujen ja yliopistojen toiminnan taloudellisuudesta ja tuloksellisuudesta. Jos havaittuja väärinkäytöksiä ei oteta huomioon, niin konkreettisia esimerkkejä huonosta taloudenpidosta ei julkisessa keskustelussa ole juuri tuotu esille. Pääministeri ja ao. ministeriö ovat kuitenkin toistuvasti esittäneet, että korkeakoulutusta järjestävät instituutiot ovat vastuussa toiminnastaan yhteiskunnalle ja unkarilaisille veronmaksajille. Korkeakoulujen ja yliopistojen ohjaus- ja johtamisjärjestelmää on muutettu siten, että rehtorin tueksi tulee kansleri, joka vastaa hallinnosta, taloudesta, sisäisestä oikeudenkäytöstä, hankinnoista, teknisistä ja tietotekniikan hyödyntämistä koskevista ratkaisuista. Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2014 kaikkiaan 29 instituutiota ryhtyi asiaankuuluvan valtuutuksen saatuaan valmistelemaan kansleriehdokkaan nimeä-mistä. Halukkailla oli mahdollisuus ilmoittautua tehtävään ja instituutio laati sisäisessä valmistelussaan ehdotuksen, joka toimitettiin inhimillisten voimavarojen ministeriölle, jonka esityksestä pääministeri nimitti kanslerin. Kaikkiaan kahdeksan yliopiston ja korkeakoulun osalta kansleriehdokasta koskeva esitys palautettiin ao. instituutioon uudelleen valmisteltavaksi. Mm. Unkarin arvostetuin yliopisto, Budapestissa toimiva Eötvös Loránd -yliopisto, joutui valmistelemaan esityksensä uudelleen.