26000 turvapaikkahakemusta seitsemässä viikossa

Unkarin television M1-kanavan uutisissa kerrottiin 17. helmikuuta ensisijassa Kosovon albaanien jatkuvasta virrasta EU-maihin. Unkarin ohella myös Kroatian kautta halutaan päästä Itävaltaan, Saksaan ja Sveitsiin, joissa uutisten mukaan elää 0,7 – 0,8 miljoonan albaanin diaspora. Kosovossa nuorten työttömyys on 65 prosdenttia, lisäksi maan taloutta vaivaa korruptio ja harmaa talous sekä järjestäytynyt rikollisuus, joka hyötyy myös EU-alueelle pyrkivien ihmisten hädästä. Uuutisten mukaan Kosovon 1,5 miljoonasta asukkaasta puolet olisi valmis lähtemään maasta, jos se vain olisi mahdollista.

Unkarin televisio esitti myös aiempaa täsmällisempiä lukuja. Viikolla 7 poliittista turvapaikkaa haki 4287 laitonta maahantulijaa, edellisviikolla määrä oli 8548. Turvapaikan hakijoiden määrän vähentymiseen on vaikuttanut mm. sekä Serbian että Unkarin rajaviranomaisten lisääntynyt aktiivisuus. Turvapaikan hakijoiden ylivertaisesti suurin ryhmä oli Kosovon albaanit. Tammikuun alusta eli vajaan kahden kuukauden aikana turvapaikkahakemuksen on tehnyt Unkarin viranomaisille yhteensä 26000 maahantulijaa, koko edellisvuonna turvapaikan hakijoita oli yhteensä 43000. Itävallassa turvapaikkaa haki vuonna 2014 yhteensä noin 100000 Balkanilta tai Balkanin kautta saapunutta henkilöä. – Budapestin itäisellä rautatieasemalla on kaksi viikkoa tarkastettu Münchenin junaan pyrkivien passit ja viisumit. Päivittäin pidätetään 50–60 henkilöä, joiden matkustusasiakirjat eivät ole kunnossa.