Laittomat maahantulijat

Suomen sanomalehdissä on kerrottu, että Unkari on rakentamassa muuria etelärajalleen estääkseen laittomat rajanylitykset. Sen sijaan ei ole kerrpottu sitä, millaisen paineen alla Unkarin ja Serbian välinen rajaosuus on ollut. Laittomasti Unkariin saapuneet ovat lähes poikkeuksetta anoneet poliittista turvapaikkaa ja heidät on ohjattu vastaanottokeskuksiin. Unkari on kuitenkin vain läpikulkumaan asemassa. Parempaa elintasoa tavoittelevien tulijoiden ensisijaisena kohteena ovat vauraammat Keski- ja Länsi-Euroopan maat kuten Itävalta, Saksa ja Englanti. Schengen -alueelle pääseminen ei avaa ovia muualle Eurooppaan, sillä monet Keski-Euroopan maat ovat ilmoittaneet palauttavansa alueeltaan pakolaiset – tai elintasopakolaiset – siihen maahan, jossa nämä ovat ylittäneet Schengen -alueen rajan.

Unkarin TV:n uutislähetyksissä on lähes päivittäin kerrottu rajaloukkauksista ja laittomasti maahan saapuneiden määristä. Kesäkuun lopun ja heinäkuun alkupäivien tilastot kertovat, millaisista määristä on kysymys yhden viikon aikana:

  • 26.6. 1516 henkilöä
  • 27.6. 847
  • 28.6. 924
  • 29.6. 702
  • 30.6. 961
  • 1.7. 955
  • 2.7. 835
  • 3.7. 720

Viikonlopun aikana 4.–5. heinäkuuta laiottomia rajanylittäjiä ja turvapaikan hakijoita oli lähes 2000 eli mitään muutosta maahantulijoiden päivittäisessä määrässä ei ole havaittavissa. Viranomaisten tietojen mukaan Unkariin on saapunut alkuvuoden aikana noin 67000 laitonta maahantulijaa. Uutisissa kerrotaan myös Unkarissa tapahtuneista tarkastuksista, joiden yhteydessä on ajoneuvoista kuten kuorma-autoista on löytynyt jopa parikymmentä laitonta maahantulijaa eli kysymys on selvistä ihmissalakuljetustapauksista. Monet maahantulijat ovat hävittäneet paperinsa, jotta heitä ei voitaisi palauttaa kotimaahansa.

Monet vastaanottokeskukset ovat täynnä ja ihmiset valittavat olosuhteita. Toisaalta kaupunkilaiset kertovat, että he ovat huolissaan omasta turvallisuustaan kaduilla, joilla maahantulijat oleskelevat. Uutisissa on kerrottu mm. Debrecenin vastaanottokeskuksessa tapahtuneesta kalabaliikista, jossa joukko vastaanottokeskuksessa asuvia on lähtenyt kadulle, kaatanut roskasäiliöistä ja rakentanut  niistä esteitä sekä vandalisoinut kadulla. Useita henkilöitä on otettu kiinni järjestyshäiriöiden aiheuttamisesta sekä toisen omaisuuden vahingoittamisesta.

Unkarin parlamentti on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa ns. turvallisista maista tulevien, mutta pakolaisstatusta hakevien henkilöiden turvapaikkahakemusten nopeutetun käsittelyn.