Länsi-Balkanin reitti edelleenkin suosittu

Ennätysmäärä eli 12000 pakolaista saapui Kroatiaan viime viikonvaihteessa kerrottiin Unkarin uutisissa maanantaina 28. syyskuuta. Yksin sunnuntain ja maanantain väisenä yönä niitä laittomia maahantulijoita, jotka ylittivät Serbian ja Kroatian välisen rajan, oli 5000. Näin kertoi kroaytialainen sivusto Index.hr, jota Unkarin television uutiset lainasivat.

Kroatian sisäministeriön tuoreimpien tietojen mukaan 16. syyskuuta jälkeen kaikkiaan 78000 pakolaista on saapunut Kroatiaan. Opatovacin telttaleirissä asuu tällä hetkellä useita tuhansia. Kroatian viranomaiset kuljettavat tulijoita eteenpäin Unkarin rajalle.

Itävallan tapaan pakolaisten tulosta Kroatiaan on kehkeytynyt vaaliteema. Pääministeri Zoran Milanovic on useaan kertaan virallisesti informoinut Serbiaa, että se ei [pakolaiskysymyksessä] toimi organisoituneen valtion tavoin. Pääministeri on myös varoittanut, että tarvittaessa Kroatia voi sulkea Serbian ja Kroatian väliset rajanylityspaikat.

Milanovic on maininnut myös Unkarin negatiivisena ersimerkkinä. Hänen mukaansa Kroatiasta ei koskaan tule aitojen eikä piikkilankaesteiden maata. ”Me emme ole piikkilankojen kansakunta, me olemme avoin kansakunta, me olemme tuulen ja meren kansakunta”. Näin Milanovic oli todennut – Unkarin uutisten mukaan ”käsi sydämellä” – Kroatian sosialidemokraattisen puolueen kokouksessa Zagrebissa.

Tomislav Karamarko, oppositiossa olevan Kroatian Demokraattisen Yhteisön edustaja arvosteli puolestaan kärkevästi sikäläisellä televisiokanavalla (Nova Tévé) haastattelun yhteydessä maan hallituksen pakolaispolitiikkaa pitäen sitä vastuuttomana. Kritiikin mukaan Kroatiasta oli tulossa Euroopalle humanitäärinen ongelma. ”Tästä on tehtävä loppu ja on sanottava, että nyt riittää”, kiteytti kriitikko jatkaen, että maahan saapuu tuhansittain sellaisia ihmisiä, joista ei voi tietää, keitä he ovat ja mitä he haluavat.

Kroatialaisen oppositiojohtajan mielestä maan rajojen vartiointia on tehostettava ja tarvittaessa sotilaita käyttäen. Maahantulijat puolestaan on ohjattava normaaleille rajanylityspaikoille.
,
Tänä vuonna jo 200000 pakolaista on tullut EU:n alueelle Serbian kautta. Näin totesi Serbian televisiossa Rados Djurovic, joka johtaa pakolaisten asioiden hoidosta vastaavaa keskusta Serbiassa. Hänen mukaansa ”kansainvaellus”, népvándorlás, tulee jatkumaan siitä huolimatta, että juuri nyt Serbiaan tulevia on vähemmän kuin edellisviikolla. Djurovicin mukaan 4-5 päivää aiemmin Serbian ja Makedonian rajalla Preshevossa [Serbian puolella] oli suurin piirtein 4000 tulijaa, tällä hetkellä tulijoita on kuitenkin vähemmän, päivittäin noin tuhatkunta. Hän antoi myös huolelle äänen, sillä hänen mielestään [todelliset] vaikeudet ovat vielä edessäpäin, yhä useampi pakolainen on tulossa Serbian alueelle, mutta maan nykyinen kapasiteetti ei asianmukaisesti kykene tulijoita huoltamaan tai auttamaan. Nyt saapuvien joukossa monet ovat palelluksissaan tai sairaana ja tulijoiden joukossa on runsaasti lapsia. Djurovicin mukaan lähi-idästä tulevat pyrkivät välittömästi salamavauhtia, villámgyorsan, Serbiasta eteenpäin: Preshevosta Belgradiin, sieltä matkustetaan taas Kroatian rajalle Šidiin, pääkaupunkiin ei jäädä välttämättä tunniksikaan, kun aikaisemmin Belgradiin jäätiin päiväkausiksi.
Pakolaisten asioiden hoitamisesta vastaavan keskuksen johtaja ei pitänyt mahdottomana, että Serbian kautta kulkevat pakolaiset alkaisivat käyttää uudelleen vanhoja reittejä, esim. sitä, joka Kreikan, Albanian, Makedonian, Kroatian, Slovenian ja Italian kautta kulki Länsi-Eurooppaan.