Slovakia tukee Unkaria

Slovakian sisäministerin lausunnon mukaan Unkarin etelärajalleen rakentama aita auttoi ratkaisemaan tilanteen. ”Maahantulijoiden tulva voidaan ratkaista vain rajojen tiukalla valvonnalla”, szigorú őrzésével. Unkarin pakolaistulvan suhteen omaksuma suhtautuminen on tie ongelman ratkaisemiseen. Näin totesi Slovakian sissäministeri Robert Kalinák haastattelussa, jonka tämä antoi maanantaina liberaalille Fronta Dnes-nimiselle tshekkiläiselle sanomalehdelle 9. marraskuuta.

Maahantulijoiden hyökyä, bevándorlási hullám, voitiin Kalinákin mukaan hillitä vain rajojen tiukalla valvonnalla. Hänen mukaansa ratkaisuun johtavan tien on osoittanut Unkarin soveltama menettely, joka olisi ulotettava aina Kreikan ja Makedonian rajalle saakka.

Slovakian sisäministerin mukaan Unkari teki oikein rakentaessaan aidan etelärajalleen. Kalninákin mukaan Unkari ei ollut valmistautunut sellaiseen maahantulijoiden tulvaan kuin näytti olevan edessä, siksi Unkari toimi omaksumansa mallinsa mukaisesti, maga módján. ”Ja toimikin oikein, sillä se päätti pysäyttää Europan Unionin alueelle suuntautuvan laittoman maahantulon”.

Unkarin rajalle rakennettu sulku, határzár, vaikutti osaltaan – Kalinakin oletuksen mukaan – tilanteen ratkeamiseen. ”Aita auttoi syntyneen tilanteen ratkaisemisesssa, tänään sen tunnustavat nekin, jotka aikaisemmin kauhistelivat, millainen diktaattori [Viktor] Orbán olikaan. [Nyt] Itävalta haluaa rakentaa aidan, ja samoin haluaa Slovenia”, totesi sisäministeri.

Robert Kalinák oli sitä mieltä, että maahantulijat rasittavat erityisesti Saksaa, Hollantia ja Skandinaviaa, sillä nämä maat ovat Eurooppaan tulevien kohdemaita. ”Meidän olisi keskusteltava siitä, miten pystymme noita maita auttamaan, sillä [maahantulon] loppupeli pelataan juuri noissa maissa.”

Slovakian sisäministerin mukaan Saksan liittokansleri Merkel teki vakavan virheen lähestulkoon kutsuessaan syyrialaiset Saksaan. Unkari pyrki rekisteröimään maansa kautta etenevät pakolaiset, mutta nämä kieltäytyivät, sillä heidän päämääränään oli päästä Saksaan ja siellä he halusivat rekisteröityä.

Kalinákin mukaan [poliittiseen] turvapaikkaan olivat oikeutettuja vain ne, joita vainotaan omassa kotimaassaan. Sodan uhan alla paenneille tulisi sen sijaan myöntää vain tilapäinen turvapaikka, heidän omaa maataan lähimpänä olevassa turvallisessa maassa. Kun vaara olisi ohi, heidät tulisi palauttaa takaisin kotimaahanasa.

Olennaista Unkarin television M1-kanavan välittämässä uutisessa on se, että se on yksi niistä monista, joiden avulla on haluttu osoittaa, että erityisesti ne ulkomaiset tahot, jotka aiemmin ovat kritisoineet Unkarin pakolaiskysymyksen käsittelyssä soveltamaa politiikkaa, ovat syksyn kuluessa tarkistaneet kantaansa.