Seksuaalista väkivaltaa Suomessa

2. huhtikuuta raportoi M 1 -kanavan pohjoismaiden kirjeenvaihtaja [uutisten mukaan Skandinavian kirjeenvaihtaja] Attila Cser maahanmuuttajien tekemistä raiskauksista Suomessa ja Ruotsissa. Raportti oli osa Ma reggel -ajankohtaisohjelman [ma reggel = tänä aamuna] suoraa lähetystä.

Uutinen alkaa lainauksella Suomen poliisijohdon lausunnosta, jonka mukaan pohjoismaissa on noussut esille uusi rikostyyppi, aiemmin Pohjoismaissa tuntematon usean miehen suorittama joukkoraiskaus. Tapausten kokonaismääräkään ei ole poliisin tiedossa. Neljän minuutin videoleikkeessä kerrotaan ”ltämerellä liikennöivällä suurella loistoristeilijällä” [kyseessä on Silja Linen Galaxy-matkustaja-autolautta] tapahtuneesta joukkoraiskauksesta. Cser kertoo, että ihmiset lähtevät huvittelemaan näillä suurilla loistoristelijöillä [hatalmas luxushajók ]. Laivan saapuessa Tukholman satamaan poliisi poimi miesmatkustajien joukosta viisi nuorta mieshenkilöä epäiltynä osallisuudesta em. rikokseen.

Kirjeenvaihtaja Cserin mukaan ”tällä viikolla surullsien lopun sai 1700 ruotsalaisen yliopisto-opiskelijan risteily Itämerellä, kun Tukholman poliisi pidätti viisi miestä epäiltynä joukkoraiskaukseen osallistumisesta”. Osoittautui, että kahden pidätetyn osalta oli meneillään myös oikeudenkäynti, jossa miehiä syytettiin henkirikoksesta.

Suomalaisen poliisipäällikön lausunnon mukaan seksuaalinen väkivalta ei ole uusi rikos Skandinaviassa [ Pohjoismaissa ]. Uutta ovat 3-5 henkilön yhdessä suorittamat joukkoraiskaukset. Viimeaikaiset oikeusjutut osoittavat kuitenkin, että ilmiö on todellinen.

Lähetyksen uutisankkuri kysyy seuraavaksi, millaisiin rangaistuksiin Suomessa eilen (1.4.) lainvoimaisen tuomion saaneet miehet tuomittiin. Cserin mukaan raiskaus tapahtui viime marraskuussa Helsingin päärautatieaseman lähistöllä. Cser lukee lähetyksessä tuomion saaneen neljän miehen nimet, jotta – kuten hän sanoo – katselijoille olisi selvää, että kyse ei ole suomalaisista miehistä. ”Surullisesta tapauksesta on kyse”, toteaa Cser ja jatkaa, että onneton nainen oli pikkutunneilla palaamssa kotiin, kun viisi miestä (ryhmän viidettä miestä ei ole tavoitettu) kävi hänen kimppuunsa. Miehet tuomittiin 2–4 vuoden vankeusrangaistuksiin sejä maksamaan naiselle korvauksia yhteensä 13500 euroa.

Suomessa on annettu myös toinen tuomio Ylivieskassa tapahtuneessa raiskaus-tapauksessa. Nytkiin kyseessä oli maahanmuuttaja, joka ei tunnustanut tekoaan, mutta sai langettavan tuomion ja joutui sovittamaan rikostaan Oulun vankilaan. – Tässä oli Cserin mukaan näiden vakavien väkivaltarikosten viimeisin joukko.

Uutisankkurinkin mukaan kyseessä olivat vakavat asiat. – Viimeisimpänä näkökohtana uutisessa nostettiin esille pääministeri Sipilän taannoinen ilmoitus, että hän luovuttaisi Kempeleen kotinsa pakolaisten vastaanottokeskukseksi [fogadó központ]. Sittemmin pääministeri oli muutanut kantaansa ja Budapestin toimittaja halusi tietää, mitä tässä asiassa oli taahtunut.

Cserin mukaan Euroopan johtajat ovat pakolaiskriisissä omaksumansa kannan seurauksena joutuneet ankaran kritiikin kohteeksi, sillä juuri nämä [johtajat] kutsuivat tuhannet ja sadattuhannet pakolaiset Eurooppaan. Angela Merkel ja pääministeri Sippilä ovat tässä [kritisoitujen johtajien] joukossa. Tarjotessaan taloaan vastaanottokeskukseksi pääministeri osoitti syyrialaisa kohtaan tuntemansa säälin, mutta tulijoista suurin osa olikin irakilaisia. Kempeleessä irakislais- tai afganistanilaistaustainen pakolainen teki kuitenkin nuorelle tytölle seksuaalista väkivaltaa. Siloin pääministeri havahtui: tällaisen julkisuuden saatteelemanako hän luovuttaisi talonsa, ja alkoi empiä. – Kempeleessä kansalaiset odottivat, milloin pakolaiset tulisivat pääministerin kutsumina hänen taloonsa. Tästä ei kuitenkaan tullut mitään, sillä pääministeri myi talonsa 570000 eurolla. Pääministeri, joka on noudattanut pakolaisia puolustavaa ja liberaalia politiikkaa ja pyrkinyt menoleikkauksin korjaamaan Suomen taloudellista tilaa, oli sanonut, että olisi turvallisuusuhka majoittaa pakolaisia hänen Kmepeleen taloonsa. – Sittemmin pääministeri lienee hankkinut itselleen pienemmän talon.

M 1:n uutisarkistosta latautuu monia ylläolevaan teemaan liittyviä juttuja ja vaikuttaa siltä, että uutistoimitus haluaa tuoda erityisesti tällaisia  tapauksia esille varoituksena liberaalin ja pakolaisia tukevan politiikan seurauksista.