Sylvesterinyö Saksassa

Uudenvuoden vietosta kertovissa M1:n uutisissa kerrottiin tapahtumista Saksassa ja verrattiin niitä edellisvuoteen. –Ne [pakolaiset] sanoivat meille, että opiskelkaa arabiaa, sillä heillä ei ole halua opiskella saksaa.” Felszólítottak minket, hogy tanuljunk meg arabul, nekik nincs kedvük németül”.

Pakolaiset saapuivat ilmeisten etukäteissuunnitelmien mukaan uudenvuoden aattona [szilvester éjjel] Kölniin ja valmistautuivat oletettavasti samanlaisiin rikoksiin kuin edellisvuonna, ainakin tästä todistavat paikalla palvelusvuorossa olleiden poliisien ilmoitukset.

Paikallinen saksalainen sanomalehti, Die Rheinische Post, teetti tapahtumista yhteen-vedon. Uudenvuoden yönä Kölnissä viranomaiset pidättivät useita satoja pääasiassa Afrikasta tulleita maahanmuuttajia [migráns], jotka olivat saapuneet samaan aikaan Kölnin keskustaan. Myös tänä vuonna Pohjois-Afrikasta ja arabimaista tulleet miehet ahdistelivat, molesztáltak, kaupungilla naisia.

Suuri määrä, rengeteg, poliiseja odotti junien saapumista Kölnin rautatieasemalla uudenvuoden aattona. Viranomaiset pyrkivät ylimääräisellä valvonnalla estämään Kölnin edellisvuoden tapahtumien toistumisen. Tuolloin pohjoisafrikkalaisilta tai arabeilta näyttävät miehet syyllistyivät naisiin kohdistuneeseen seksuaaliseen häirintään, kohteena oli satoja naisia, lisäksi monet joutuivat ryöstetyiksi. Vastaavia tapauksia ilmeni nytkin, mutta määrä jäi paljon [edellisvuotta] vähäisemmäksi. Rheinische Post haastatteli useita palveluksessa olleita poliiseja, jotka totesivat, että [maahanmuuttajat] saapuivat Kölniin organisoituina ryhminä.

Yksi junassa olleista poliiseista kertoi, että lähes joka asemalta nousi Kölniin tulevaan junaan uusia ja taas uusia ryhmiä, ja yhtäkkiä heidän kokonaismääränsä oli kasvanut varsin suureksi, yhdellä kertaa tämä 300-päinen joukko jäi junasta Kölnin keskustassa. ”Heitä kaikkia oli mahdoton valvoa””, totesi poliisi.

Myös muista Saksan kaupungeista saatiin samankaltaisia tietoja. Eräs düsseldorfilainen poliisipartio oli yhyttänyt ennen pultayötä noin 30-päisen ’maahanmuuttajilta näyttävän’ joukon, jolla oli ilotulitusraketti. Nuorukaiset tiesivät, että sellainen oli kiellettyä Düsseldorfissa, ja oli ilmeistä, kertoi nimettömänä esiintynyt poliisi, että joukko pyrki etsimään konfrontaatiota. Nuoret yksinkertaisesti naureskelivat poliiseille: ”Ne kehottivat meitä opiskelemaan arabiaa, sillä heillä ei kuulemma ollut halua oppia saksaa.”

Saksalaisessa lehdistössä nostettiin esille viranomaisten lausuntoja, joissa kerrotiin, että kun joku otettiin kiinni, asianomainen alkoi teatraalisesti huutaa apua ja kiisti äänekkäästi tehneensä mitään laitonta. Sellissä nämä [kuitenkin] potkivat ovia ja seiniä ja haastoivat riitaa.

Kölnin poliisi tutkii, miksi niin moni pohjoisafrikkalainen nuori mies saapui samanaikaisesti samasta suunnasta samaan paikkaan. Viranomaiset haluaisivat selvittää, oliko yksittäisillä ryhmillä keskinäistä yhteistoimintaa ja sopivatko ne keskenään samanaikaisesti saapumisesta [Kölniin].