Vasemmistoyhteistyö on vaikeaa

Unkarin viikonvaihteen uutiset kertoivat vasemmisto-opposition valmistautumisesta seuraaviin, vuoden 2018 parlamenttivaaleihin. Vasemmisto pyrki jo vuoden 2014 vaaleissa yhteistyöhön, tosin heikoin eväin ja huonolla monestyksellä. Nyt kerrattiin aiemmin viime vuonna lämmitettyä ajatusta vasemmiston vaaliyhteistyöstä. Ongelmana on erityisesti, että vasemmistopuolueiden sisällä ja välillä on suuria erimielisyyksiä sovellettavasta strategiasta ja omien intressien toteutumisen mahdollisuuksista tällaisessa koaliitiossa. Erityisesti Demokraattisen koaliition (DK) johtaja Ferenc Gyurcsány nähdään naapuripuolueissa hahmona, jota ei haluta nostaa suunnitellun koaliition johtooneli yhteiseksi pääministeriehdokkaaksi. Joulukuussa tähän rooliin ilmoittautui MSZP.hen lukeutuva Szegedin pormestari László Botka. Hänen oma puolueensakaan ei ole asettunut Botkan taakse, sillä kyse on pikemminkin omasta ”ilmoittautumisesta” ei puolue-elinten suorittamasta valinnasta.

Puoluekentän vasemman laidan ahdingosta kertoo vuoden 2016 joulukuussa tehty mielipidemittaus puolueiden kannatuksesta, tekijänä mielipidemittauksiin erikoistonut Nézőpont Intézet. Puolueiden kannatusluvut – prosentteina vastaajista – olivat seuraavat:

  • Fidesz 33
  • Jobbik 13
  • MSZP, Unkarin sosialistinen puolua 9
  • DK, Demokraattinen koaliitio 4
  • LMP, Lehet más a politika [Politiikka voi olla toisenlaista] 3
  • Liberaalit 1
  • Kétfarkú Kutya Párt [Kaksihäntäisen koiran puolue] 1
  • Ei osaa sanoa, ei halua vastata 35

Uutisissa esitettiin arvio, että vasemmistoyhteistyön mahdollisuudet tällä hetkellä ovat jopa heikommat kuin viime vuonna, kun ajatus lanseerattiin.

Kun LMP tuli poliittiselle kartalle se kertoi olevansa tyytymätön vallitsevaan poliittiseen kulttuuriin, ”Kasihäntäisen koiran kannattajat” ovat uusi pettyneiden ja turhautuneiden kansalaisten ryhmä.