Tuharokkoa sairaalassa

Suomessa käydään ajoittain rokotuksia vastustavien mielipiteiden yhteydessä keskustelua riittävästä rokotesuojasta. Asia aktualisoitui viime viikolla Csongrádin läänissä Kaakkois-Unkarissa, kun noin 30000 asukkaan Makón kaupungin sairaalassa tavattiin lastentautina tunnettua tuhkarokkoa. Virus oli tarttunut sekä potilaisiin että hoitohenkilökuntaan. Tähän mennessä on varmistunut 12 tapausta, joista 9 kuuluu sairaalan henkilökuntaan. Sairaala julistettiin terveysviranomaisten toimesta karanteeniin ja voimaan tuli vierailukielto. Samanaikaisesti selvitettiin, keillä henkilökunnasta ja potilaista ei ollut rokotesuojaa ja suunniteltiin rokotuksien käynnistämistä.

Täyttä varmuutta siitä, miten virus on päässyt leviämään sairaalaan ei ole. Terveysviranomaiset uskovat kuitenkin, että virus on tullut Romaniasta, sillä siellä – mm. välittömästi rajantakaisissa lääneissä – on tavattu tuhkarokko noin 3000 henkilöllä.

Tuhkarokko on lastentauti, joka on Unkarissa harvinainen, sillä nykyiset rokotusohjelmat antavat hyvän suojan. Edellinen Unkarin tuhkarokkotapaus on vuodelta 2013. – Tällä vuosikymmenellä Keski- ja Itä-Euroopassa on ollut useita tuhkarokkoepidemioita. Kehitysmaissa tauti on viime vuosiin asti lisännyt pikkulasten kuolleisuutta, rokottamattomille aikuisille se voi aiheuttaa vakavia jälkitauteja.