Eläkkeet pitävät pintansa

Tiistaina 7. maaliskuuta M1:n uutiset raportoivat Unkarin eläkeläisten taloudellisesta tilasta. Uutiset lainaavat Világgazdaság-lehden selvitystä, jonka mukaan Unkarissa eläketulo (eli kansalaisen saama eläke) on lähes 70 % asianomaisen viimeisten työvuosien palkasta.

Uutiset pitävät Unkarin eläkeläisten asemaa suhteellisen hyvänä.  Tilanne on viime vuosina kohentunut, alhaisen inflaation ja eläkkeiden korotusten ansiosta eläkkeiden reaaliarvo ja ostovoima on noussut. Tilanne on itse asiassa parempi kuin EU-maissa keskimäärin, sillä EU-keskiarvo on noin 60 % (tähän joukkoon kuuluu mm. Suomi). Uutiset tekee Unkarille edullisia vertailuja naapurimaiden kanssa. Bulgariassa ja Romaniassa eläkkeet ovat noin 40 %:n tasolla viimeisiin työvuosiin verrattuna, Tshekissä eläkkeiden osuus vastaaviin ansioihin verrattuna on vain 50 %.