”Elävä syksy” Bartók Béla-kadulla

Suomi ja suomalaiset, myös suomalaiset brändit ja yritykset, kuten mm. Marimekko, Fiskars ja Nokia, olivat näyttävästi esillä 22. – 24. syyskuuta Bartók Béla-kadulla Budapestissa. Viikonvaihde ei kuitenkaan ollut ensisijaisesti kaupallinen, kadun  myymälöissä tarjoutui kävijälle mahdollisuus perehtyä suomalaiseen elämänmuotoon, suomalaiseen arkeen ja juhlaan perusteellisesti unohtamatta kirjallisuutta, taidetta, gastronomiaa tai musiikkia tahi lapsille suunnattuja ohjelmia ja aktiviteetteja.

Oli mahdollisuus saunoa, saattoi mennä katsomaan Kaurismäen elokuvia, saattoi kirjoittaa Joulupukille ja osallistua pubivisaan, oli mahdollisuus tutustua suomalaiseen designiin, piipahtaa pop-up -myymälään, jossa oli tarjolla suomalaisia lahjatavaroita. Oli mahdollisuus Suomi-Unkari -maaotteluihin niin mölkyssä kuin sählyssäkin. Suomalaisia leivonnaisia ja ruokia pääsi selkä valmistamaan että maistelemaan, suomalaiseen kahvila- ja ravintolakulttuuriin ja äitiyspakkaukseenkin pääsi tutustumaan livenä, mutta oli myös virtuaalisia näyttelyitä ja tietysti monia live-luentoja suomalaisesta juhannuksesta Helsingin arkkitehtuuriin. Tanssi- ja kansantanssiesityksiä sai sekä seurata että osallistua niihin, kuoroja, mm. budapestiläinen Kalevala-kuoro sai kuunnella, mutta suomalaisia kansanlauluja pääsi myös laulamaan.

Yhdren viikonvaihteen –  Mikkelinpäivän – ajaksi Bartókin nimeä kantava katu oli Tonavan rannasta ja Gellért-hotellista lähtien aina kirjailija Kosztolányin mukaan nimetylle aukiolle saakka muuttunut näyyttäväksi näyteikkunaksi, joka esitteli Suomea ja suomalaisuutta monin tavoin.

Monet suomalaiset, ml. Budapestin suurlähetystömme ja Finagora sekä unkarilaiset Suomen ystävät ja Suomen ystävien yhteisöt olivat mukana viikonvaihteen järjestelyissä ja toteutuksessa voimiaan säästämättä. Lähes 30 erikoismyymälää, galleriaa, kahvilaa oli avannut ovensa Suomelle ja suomalaisuuden esittelylle. Kiitos heille kaikille mittavasta voimainponnistuksesta, jota myös poikkeuksellisen lämmin sää suosi.

Tapahtuman nimenä oli Elävä syksy Bartók-kadulla, Eleven ősz a Bartókon,  ideoijana oli Suomen kulttuuri-instituutti Finagora, tapahtuman koordinaattorina oli Bartók Béla Boulevard.