13.11. – unkarin kielen päivä

13.11. 2017 on järjestyksessä 7. unkarin kielen päivä, jota juhlistetaan ympäri maata ja unkarilaisten keskuudessa myös maan rajojen ulkopuolella lausumalla yhdessä ja yhteen ääneen sekä jopa samalla kellonlyömällä, mikäli mahdollista, unkarilaisten runoilijoiden runoja. Esillä on erityisesti János Arány (1817–1882), jonka syntymästa tänä vuonna on kulunut 200 vuotta. Unkarin valtiopäivät päätti 2011 perustaa unkarin kielen päivän, 13. marraskuuta valittiin merkkipäiväksi, sillä tuona päivänä – vuonna 1844 – Unkarin kuningas Ferdinand V vahvisti lain, jolla unkarin kielestä tuli maan virallinen kieli.

Äidinkielen asemaa vaaliva seura, az Anyanyelvápolók Szövetsége, järjestää aiempien vuosien tapaan Pestin Vigadóssa juhlan, jossa luovutetaan Lőrincze-palkinto [palkinto on saanut nimensä kielitieteilijä Lajos Lőrinczen mukaan] ja István Maróti -muistomitali [Maróti, aik. Machovits, oli kirjallisuudentutkija ja museologi ja em. seuran johtohenkilöitä], julkistetaan po. seuran vuoden 2017 valtakunnallisen kilpailun tulokset sekä Unkarin kielen museon Kirjoita kirje Ferenc Kazinczylle! -kilpailun tulokset. Lisäksi jaetaan palkinnot Balatonfüredin kaupungin organisoiman Sándor Kisfaludy -runonlausuntakilpailun voittajille.

Parlamenttitalossa järjestettävän juhlallisen yhteislausuntatilaisuudessa tervehdyksensä esittää valtiopäivien ”pääsihteeri”, háznagy, Márta Mátrai. Juhlassa esiintyvät myös päiväkoti-ikäiset lapset esittäen Károly Tamkó Siratón, Dénes Kissin, István Bellan, Csaba Fecsken  és Endre Darázin  runoja. Kun 2017 on János Aranyin juhlavuosi, osallistuvat skypen välityksellä pääjuhlaan myös Aranyin syntymäkaupungin Nagyszalontan (romaniaksi Salonta) lapset.

Ulkomaankaupan ja ulkoasiain ministeriö ja Balassi-Instituutti julistivat myös tälle vuodelle unkaria opiskeleville ulkomaalaisille opiskelijoille kohdennetun lausunta-kilpailun. János Aranyin tuotantoon keskittyneen kilpailun päätöstilaisuudessa järjestäjien tervehdyksen esittää vt. valtiosihteeri Judit Hammerstein, joka on Blassi–Instituutin johtaja. Ohjelmassa esiintyy myös Makám-yhtye.

Historiastaan kuulun Debrecenin reformoidun kollegiumin Oratóriumissa ja Nagyszalontan Csonkatoronyin vierellä useat sadat lapset yhdessä lausuvat tänään Aranyin runon, A legszebb virág [kaunein kukka]. Debrecenin unkarin kielen päivän juhlinnassa ovat mukana monet paikalliset instituutiot. Mukana ovat mm. Csokonai-teatteri ja Déri-museo, jotka ovat jalkautuneet kiinnostavin ohjelmin paikallisiin kokoontumispaikkoihin [közösségi ház], kirjastoihin, Kölczey-keskuk-seen ja yliopiston pihalle sekä Debrecenin kuulun puistoalueen, Nagyerdőn vesitornille.

Balatonfüredissä tänäkin vuonna lähes sata paikallista nuorta kokoontuu Unkarin ensimmäisen kivestä rakennetun teatterin pylväikön lähistölle esittäkseen yhdessä Balatonfüredin kulttuuristen yhteistyökaupunkien opiskelijoiden kanssa saman-aikaisesti Sándor Kisfaludyin muutaman runon.

Miskolcissa Ferenc II Rákosin nimeä kantava läänin- ja kaupunginkirjasto järjestää päätoimipaikassaan Te aranyok Aránya -tapahtuman [Sinä kultaisista kultaisin -tapahtuma, eli runoilijan nimeen liittyvä sanaleikki], joka on
János Arany -lausuntakilpailun Pohjois-Unkarin finaali.