Alexandra Borbély sai parhaan naisnäyttelijän palkinnon Berliinissä

Berliinin elokuvajuhlilla jaettiin 16.12.2017 European Film Awards -palkinnot 30. kerran. Parhaan naisnäyttelijän palkinnon sai unkarilainen Alexandra Borbély roolisuori-tuksestaan elokuvassa A Testről és lélekről [On Body and Soul], jonka suomalainen nimi on Kosketuksissa.

Vuonna 1986 syntynyt Borbély on syntynyt Slovakia Nagycétényissä (slovakiaksi Veľký Cetín) eli hän kuuluu maan unkarilaiseen vähemmistöön. Hän suoritti kotimaassaan ylioppilastutkinnon ja hänet oli jo hyväksytti Bratislavan teatterikorkeakouluun, kun hän päätti jatkaa opintojaan Budapestissa. Hän vietti „välivuoden” perehtyen teatteriin Unkarin kansallisteatterissa ja aloitti sitten opintonsa Unkarin Teatteri- ja elokuva-alan yliopistossa, Színház és Filmművészeti Egyetem. Vuodesta 2012 hän on näytellyt budapestiläisen József Katona -teatterissa 16 näytelmässä ja lisäksi 7 elokuvassa.

A Testről és lélekről -elokuva voitti helmikuussa Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen karhun ja tulee Suomessa levitykseen uudenvuoden alla 29.12. Elokuva on myös nimetty Unkarin Oscar-ehdokkaaksi vieraskielisten elokuvien sarjaan ja se on saanut tänä vuonna myös kansainvälisen elokuvakriitikkojen jakaman FIPRESCI-palkinnon.

A Testről és lélekről

 • Ohjaaja ja käsikirjoittaja: Ildikó Enyedi,
 • Tuottajakolmikko: Ernő Mesterházy, András Muhi, Mónika Mécs
 • Musiikki:  Ádám Balázs
 • Kuvaaja:  Máté Herbai
 • Leikkaaja:Károly Szalai
 • Pääosissa:
 • Géza Morcsányi – Endre
 • Alexandra Borbély – Mária
 • Zoltán Schneider – Jenő
  Ensi-ilta Berliinissä 10.2. 2017
  Ensi-ilta Unkarissa 2.3.2017

Elokuvan unkarinkielisen esittelyn mukaan nmiespääosan esittäjä, Endre on syrjään-vetäytyvä ja pidättyväinen, vammautunut ja vasenkätinen teurastamon talousjohtaja, Mária taas on teurastamon hyvin vakava ja autistisesti käyttäytyvä uusi laadunvalvoja. Nämä kaksi näkevät samaa unta: lumisessa maisemassa toisiinsa tutustuvana saksanhirvi-parina. He pääsevät tästä selville vasta silloin, kun työpaikan psykologi (nainen hänkin) kuulee kummaltakin saman unen ja päättelee, että Endre ja Mária tekevät hänestä pilaa. He huomaavat, että heille ei ole helppoa tunnistaa toisissaan sitä rakkautta, jonka he jo ovat kokeneet keskenään kauriin hahmossa.

Suomalaisen kriitikon, Jussi Tarvaisen mukaan juonena on, miten lähestyä ihmistä, jota ei tunne, mutta jonka tapaa joka yö unissaan. Endre (Géza Morcsányi) ja Mária (Alexandra Borbély) kamppailevat merkillisen kysymyksen kanssa. Päivisin he työskentelevät teurastamossa ja pitäytyvät omissa oloissaan. Öisin he ovat koiras- ja naaraspeura, jotka elävät yhdessä talvisessa metsässä. Kun maaginen kytkös selviää uneksijoille, he yrittävät luoda sille vastineen myös valveilla. Tosimaailma ei kuitenkaan käyttäydy unien lailla.

Berliinin elokuvajuhlilla pääpalkinnon eli Kultaisen karhun 18.2. 2017 voittanut Kosketuksissa tarkastelee rakastamisen vaikeutta uudesta näkökulmasta. Jaettuja unia selvempää merkkiä yhteenkuuluvuudesta saa hakea, mutta alitajuinen yhteys ei korvaa aitoa kommunikaatiota ja läheisyyttä. Käsikirjoittaja-ohjaaja Ildikó Enyedi (mm. My Twentieth Century, 1989) kuvaa näitä jokaisen parisuhteen haasteita viisaudella ja hellyydellä, päähenkilöidensä hapuilua ymmärtäen ja helppoja ratkaisuja tarjoamatta. Ristiriitaisetkin ainekset pysyvät tasapainossa: unimaisemat kulkevat kauniisti rinnan arkitodellisuuden kanssa, ja hienovarainen huumori on läsnä myös synkimmissä käänteissä.

Pääosien esittäjät Morcsányi ja Borbély ansaitsevat ison osan kunniasta. Heidän hillittyihin roolisuorituksiinsa tiivistyy koko inhimillisen kokemuksen kirjo, aina hiljaisesta epätoivosta vilpittömään iloon.