Orbánin arvio vaaleista: ”Saimme murskavoiton!”

”Saimme vaaleissa murskavoiton [sorsdöntő győzelem], olemme luoneet tilanteen, jossa voimme edelleenkin puolustaa Unkaria!” Näin totesi pääministeri Orbán myöhään sunnuntai-iltana (8. huhtikuuta).

”Olemme voittaneet!” Näin aloitti pääministeri ja Fidezin puheenjohtaja puheensa paikalle kokoontuneille kannattajilleen todeten, että korkea äänestysprosentti poisti kaikki vaalien tulosta koskevat epäilykset. ”Olemme jättäneet taaksemme suuren taistelun, saimme murskavoiton, saimme mahdollisuuden, loimme itsellemme mahdollisuuden puolustaa edelleenkin Unkaria!”

Hän korosti, että Unkari ei ole vielä saavuttanut sitä päämääräänsä, jonka haluaisimme sille tarjota, mutta Unkari etenee itse valitsemallaan tiellä. Näin julistui pääministeri.

Pääministeri kiitti äänestäjiä, erityisesti heitä, jotka olivat äänestäneet Fidesz-KDNP -koaliitiota, heitä, jotkakuluneina vuosina olivat pysyneet puolueelle uskollisina. Edelleen hän kiitti ulkomailla asuvia unkarilaisia, jotka auttoivat vanhan kotimaansa (oik. emämaan, anyaország) puolustamisessa sekä Puolan hallutsvastuussa olevan Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen johtajaa Jaroslaw Kaczynskiä sekä Puolan presidenttiä Mateusz Morawieckiä näiden antamasta tuesta.

Orbán kiitti myös Fidesdzin puolesta työskennelleitä vapaaehtoisia näiden työstä ja ulotti kiitoksensa myös niille, jotka ”olivast rukoilleet meidän puolestamme ja minun puolestani”. Lopuksi Orbán kiitti myäs puolisoaan Anikó Lévaita.

Kiitos kaikesta, Jumalalle kunnia! – Mindent köszönök, Soli Deo gloria!, lopetti pääministeri puheensa. Tämän jälkeen hän ja Fidesz-KDNP:n johto lauloivat yhdessä Valas-raken-nuksen* edessä olevan kannattajajoukon kanssa ensiksi Kossuth nóta -laulun ja sen jälkeen kansallislaulun, Himnusz.

Seuraavassa parlamenttipaikkojen jakautuminen, kun 98,95 % annetuista äänistä oli laskettu

  • Fidesz-KDNP  133
  • Jobbik  26
  • MSZP – Párbeszéd  20
  • DK  9
  • LMP  8
  • EGYÜTT  1
  • Riippumaton 1
  • MNOÖ (unkarin saksalaiset)**  1

*) Balna tai Üvegbalna, Valas tai Lasivalas on 2012 Pestiin, Tonavan rantaan Petőfi-sillan ja Vapaudensillan väliin valmistunut uudisrakennus, jonka paikalla oli aiemmin ollut pitkälle rapistuneita varastorakennuksia, joista kaksi säilytettiin osana ”Valasta”. Suunnitteölijana oli hollantilaisen Kas Oosterhuisin ja unkarilaisen Ilona Lénárdin arkkitehtitoimisto.

**) Unkarin kansallisilla vähemmistöillä on mahdollisuus saada edustajansa parlamenttiin, tällä kertaa se onnistui MNOÖ:lle (Magyar Németek Országos Önkormányzata eli Unkarin Saksalaisten Valtakunnallinen Itsehallintoelin)